Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spor mezi Ankarou a Washingtonem graduje. Turecko prudce navýšilo clo na americké zboží

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Ankara - Turecko prudce zvýšilo cla na dovoz některého amerického zboží. Tento krok dále posílí nepřátelství mezi Ankarou a Washingtonem, které přispělo ke spuštění měnové krize v Turecku.

Výnos podepsaný tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdogan zvyšuje cla na osobní auta o 120 procent, na alkoholové nápoje o 140 procenta a na tabákové listy o 60 procent. Zvýší se také cla na kosmetiku, rýži a uhlí.

Turecký viceprezident Fuat Oktay na twitteru uvedl, že cla u některých produktů byla zvýšena v rámci principu reciprocity v odvetě za vědomé ekonomické útoky Spojených států vůči Turecku, informuje Reuters.

Ankara zadržuje amerického pastora Andrewa Brunsona. Americký prezident Donald Trump minulý týden zdvojnásobil cla na dovoz oceli a hliníku z Turecka. U ocele tak bude clo činit 50 procent a u hliníku 20 procent.

Zhoršené vztahy Turecka s USA přispívají k poklesu kurzu turecké liry. Ta již od začátku letošního roku oslabila vůči dolaru o více než 40 procent a v pátek zažila největší jednodenní propad od turecké finanční krize v roce 2001. 

Témata:  clo Turecko USA Recep Tayyip Erdogan

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy