Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Italská vláda kvůli pádu mostu zpochybňuje rozpočtové limity EU, podle ekonoma je problém jinde

Evropská unie, ilustrační foto
Evropská unie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Řím - Italská vláda prezentuje pád mostu u Janova jako varování pro Brusel, že by měl zemi poskytnout větší rozpočtovou volnost k modernizaci stárnoucí infrastruktury. Profesor ekonomie ale naznačil, že italská vláda se o infrastrukturu nikdy příliš nezajímala.

Italský vicepremiér a ministr vnitra Matteo Salvini krátce po tragédii prohlásil, že Brusel musí Římu umožnit, aby do svého příštího rozpočtu zahrnul veškeré finanční prostředky, které jsou zapotřebí k zajištění bezpečnosti italské infrastruktury.

Profesor ekonomie Gustavo Piga z římské univerzity Tor Vergata nicméně upozorňuje, že Řím bez ohledu na pravidla EU nedával vždy najevo, že infrastruktura se nachází v čele jeho agendy. "Itálie naléhavě potřebuje vyšší a kvalitnější veřejné investice, ty však v posledních letech nebyly pro politiky prioritou," uvedl.

Loňská analýza italské centrální banky ukázala, že Itálie měla možnost do infrastruktury investovat více peněz. Zatímco celkové veřejné investice mezi lety 2007 a 2015 po očištění o inflaci klesly o 35 procent, výdaje na mzdy zaměstnanců veřejného sektoru, důchody a další každodenní záležitosti o sedm procent vzrostly.

Evropská komise ve středu uvedla, že již určitou dobu italskou vládní koalici nabádá k tomu, aby kladla na investice do infrastruktury větší důraz. Upozornila, že v dubnu v rámci pravidel EU o státní pomoci schválila investiční plán pro italské dálnice v hodnotě 8,5 miliardy eur (zhruba 218 miliard Kč) zahrnující i region Janova. Dodala, že Itálie by v letech 2014 až 2020 měla z evropských fondů obdržet na investice do infrastruktury 2,5 miliardy eur.

Témata:  zřícený most v Janově (14.8.2018) EU Itálie

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 21:53

Hamás kritizuje americkou pomoc Izraeli, prý porušuje právo

Palestinské teroristické hnutí Hamás odsoudilo novou americkou vojenskou pomoc Izraeli, kterou v sobotu schválila Sněmovna reprezentantů. Uvolněné prostředky mají jít zejména na posílení izraelské protivzdušné obrany, která v dubnu čelila také íránskému útoku. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy