Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slovenský tisk hodnotí srpen 1968: Morální devastace, která vydržela

Noviny, ilutrační foto
Noviny, ilutrační foto
Foto: Pixabay

Bratislava - Zničené rodiny, ztráty životů a ideálů. Ty, kteří byli odvážní a okupaci nenazvali bratrskou pomocí, komunistický režim degradoval na nepřítele. Tak dnes komentuje slovenský tisk invazi vojsk zemí Varšavské smlouvy do Československa. Denník N zmínil i morální devastaci Čechů a Slováků, která bohužel přežívá do dnešních dnů.

List Pravda uvedl, že před půlstoletím se rozplynul sen o socialismu s lidskou tváří, tedy snah o uvolnění poměrů v komunistickém Československu. "Následující dvě desetiletí život ve společnosti poznamenala nesvoboda a tvrdá normalizace," napsal.

"Obrovský šok, zoufalství, nejistota. Na konci léta 1968 se všem Slovákům ze dne na den změnil život. Došlo i na střelbu a ztráty na životech," napsal nejčtenější slovenský list Nový čas.

Ani po 50 letech není podle listu Sme demokracie v bezpečí. "Už nám ji nemusejí rozdrtit ruské tanky. Můžeme o ni přijít postupně, z podobného principu, jako o ni přicházely generace před námi: skupina mocných si vytvoří stát ve státě. Umlčí kritické hlasy a ty, kteří upozorňují na zneužívání moci, onálepkují za nepřítele národa," píše list.

List Denník N soudí, že svoboda, kterou přineslo prvních osm měsíců roku 1968, byla sice omezena, ale následky z její ztráty po okupaci pociťujeme dodnes. "Navzdory tomu, že jsme byli okupovanou zemí, ve skutečnosti jsme se od roku 1969 okupovali sami. Byli to Češi a Slováci, kdo (byť pod dohledem Moskvy) společnost kulturně a morálně zdevastovali," uvedl list.

Podle něj generace odchovaná tehdejší normalizací byla v Česku i na Slovensku po roce 1989 dlouho u moci a někteří se jí stále drží. "Je to generace, která přijala lež jako životní východisko a která pravdu považovala za nepraktickou zátěž, kterou na sebe naloží jen romantičtí zoufalci a blázni," uvedl Denník N.

Témata:  VIII.68 Československo Slovensko noviny a tisk

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy