Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecko varovalo před ofenzivou syrských jednotek v Idlibu, Rusku ale dochází trpělivost

Sergej Lavrov, ruský ministr zahraničí
Sergej Lavrov, ruský ministr zahraničí
Foto: mid.ru

Moskva/Damašek/Ankara - Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu dnes v Moskvě jednal se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem. Varoval před ofenzivou syrských vládních jednotek proti poslední baště opozice v Idlibu. Rusko naopak ztrácí trpělivost s protivládními rebely v regionu, uvedla agentura AP.

Çavuşoglu na jednání s Lavrovem uvedl, že by Rusko a Turecko měly spolupracovat ve snaze rozlišit opoziční skupiny od teroristických uskupení v severozápadní provincii Idlib. Ofenziva vládních jednotek by podle něj způsobila humanitární katastrofu.

Lavrov řekl, že Moskva ztrácí s ozbrojenci v Idlibu trpělivost. Podle Kremlu totiž odtud povstalci cílí na vládní pozice a syrské a ruské vojenské základny. Idlib sousedí s Tureckem a Damašek chce získat pod svou kontrolu i tuto provincii.

Lavrov dodal, že Rusko neočekávalo, že rebelové budou využívat bezpečnostní zóny jako "lidský štít", odkud mohou útočit na vládní jednotky. Na vytvoření bezpečnostních zón s cílem snížit míru násilí v západní Sýrii se loni dohodlo Rusko s Tureckem a Íránem, který podporuje také Asadův režim.

Rusko zahájilo své operace v Sýrii v roce 2015 na žádost syrského prezidenta Bašára Asada, s nímž má ruský prezident Vladimir Putin dobré vztahy. Turecko v konfliktu, který v Sýrii vypukl v roce 2011, podporuje část povstalců.

Témata:  Syrská krize Sergej Lavrov Rusko Turecko Sýrie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.