reklama

Írán doufá, že soud OSN vydá předběžné opatření proti USA a sankce přeruší. Jednání v Haagu by měla trvat čtyři dny, informovala dnes agentura AFP.

"Spojené státy veřejně šíří politiku, jejímž cílem je co nejvíce poškodit íránskou ekonomiku, íránské státní příslušníky a podniky," řekl dnes v Haagu člen íránské delegace a právní poradce Mohsen Mohebí.

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo v prohlášení označil rozhodnutí Íránu podat stížnost na USA u soudu za snahu "vměšovat se do práva USA" na "zavedení příslušných právních opatření, včetně znovuzavedení sankcí". Sankce přitom Pompeo označil za nezbytné pro bezpečnost Spojených států.

USA zavedly první část sankcí vůči Íránu tento měsíc, další sankce mají následovat v listopadu. Učinily tak poté, co americký prezident Donald Trump letos v květnu oznámil odstoupení od jaderné dohody světových mocností s Íránem z roku 2015. Dohodu uzavřel za USA předchozí prezident Barack Obama.

Mezinárodní jadernou dohodu s Íránem podepsaly USA, Francie, Británie, Německo, Čína, Rusko a EU; Teherán se v dokumentu zavázal omezit svůj jaderný program výměnou za odvolání s ním spojených sankcí. Díky dohodě se zahraničním firmám otevřel přístup na osmdesátimilionový íránský trh.

Rozhodnutí soudu OSN o případném pozastavení sankcí může trvat několik měsíců a konečný verdikt může podle expertů přijít až za několik let.