Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Navalnyj dostal za nepovolenou demonstraci trest 30 dnů

Alexej Navalnyj
Alexej Navalnyj
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Moskva - Ruský opoziční politik Alexej Navalnyj byl dnes odsouzen na 30 dnů do vězení za nepovolenou lednovou demonstraci proti prezidentovi Vladimiru Putinovi.

Navalného spolupracovníci chápou nynější odsouzení jako pokus umlčet opozičního předáka před demonstracemi proti penzijní reformě, které se chystá uspořádat 9. září v Moskvě a dalších městech.

Policie zadržela Navalného již v sobotu před politikovým bydlištěm, do dnešního jednání soudu setrval ve vazbě. Soud jej poslal za mříže kvůli opakovanému porušení pravidel pro pořádání veřejných shromáždění kvůli nepovolené demonstraci z 28. ledna. Tu Navalnyj pořádal na podporu své výzvy bojkotovat březnové prezidentské volby.

Navalnyj v soudní síni prohlásil, že se necítí vinen. "Tento dost divný proces se koná výlučně kvůli tomu, abych se nemohl zúčastnit přípravy celostátní protestní akce proti zvýšení věku pro odchod do důchodu," prohlásil Navalnyj v soudní síni. Pozastavil se také nad tím, že v rámci jednoho případu byl již třikrát zatčen, aby byl nakonec "v příhodné chvíli" uvězněn.

Témata:  Alexej Navalnyj Rusko

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy