reklama

"Čekají nás těžká rozhodnutí," řekl při dnešní ceremonii v Kábulu Miller. Podle něj je vojenský tlak nezbytný k vytvoření předpokladů pro politické usmíření v Afghánistánu.

Miller v minulosti několikrát sloužil v Afghánistánu a také v Iráku. Byl rovněž velitelem pozemních jednotek v bitvě o somálské Mogadišo z roku 1993, známé z filmu Černý jestřáb sestřelen.

Od nynějška velí Miller přibližně 16.000 vojáků NATO rozmístěným v Afghánistánu, tedy i těm českým.

V posledních měsících čelí alianční síly zesílené aktivitě extremistického hnutí Tálibán. Při útoku 5. srpna v okolí základny Bagrám zahynuli tři čeští vojáci. Češi tam mají za úkol mimo jiné kontrolovat místa, ze kterých v minulosti povstalci ostřelovali raketami základnu. Čeští vojáci působí také na základně kábulského mezinárodního letiště.

Miller přichází do čela spojeneckých sil v roce, kdy americký prezident Donald Trump představil novou důraznější strategii pro Afghánistán. Po letech stahování amerických vojáků z Afghánistánu to vedlo k opětovnému zvýšení jejich počtu z 8400 na nynějších zhruba 14.000. Mnoho z nich se má podílet na výcviku afghánské armády a policie. Americké speciální síly jsou však častěji nasazovány i v bojích.