Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Tripolisu už více než týden zuří boje. Zemřelo nejméně 47 lidí, z věznice uprchlo 400 trestanců

Libye
Libye
Foto: Pixabay

Tripolis - Při bojích v libyjské metropoli zahynulo za uplynulých osm dní nejméně 47 lidí a dalších 129 utrpělo zranění. Informovala o tom italská agentura ANSA.

Na jihu Tripolisu již přes týden bojují znepřátelené milice, přičemž mnoho civilistů zůstalo uvězněno ve svých domovech. O víkendu na jižním předměstí Tripolisu uprchlo z vězení 400 trestanců.

Libye se od svržení dlouholetého vůdce Muammara Kaddáfího v roce 2011 nevzpamatovala z chaosu. O vládu kromě mnoha ozbrojených skupin usilují dva kabinety - ten na východě neuznává vládu v Tripolisu, která má podporu OSN.

MZV ČR nedoporučuje cestovat do kterékoliv části Libye včetně Tripolisu. Spojení s okolním světem je velmi komplikované, snad s výjimkou mezinárodního letiště v Tripolisu jsou letiště v řadě dalších měst dlouhodobě buď zcela anebo částečně nefunkční. Všechny občany České republiky, kteří se v Libyi aktuálně nacházejí, MZV ČR vyzývá, aby Libyi opustili.

Vzhledem k evakuaci českého zastupitelského úřadu z Tripolisu do Tunisu nelze českým občanům za stávající situace poskytovat efektivní konzulární pomoc. V případě nouze se doporučuje kontaktovat Velvyslanectví České republiky v Káhiře, upozornil server mzv.cz.

Témata:  Libye Islámský stát

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy