Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Předzvěst války v Idlibu? Desítky nových náletů, na civilisty dopadají barelové bomby

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: mil.ru

Damašek - Nejméně čtyři civilisté dnes přišli o život při náletech syrské armády a Ruska v severozápadní provincii Idlib, která je poslední větší baštou odpůrců syrské vlády. S odkazem na sdělení exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) to uvedla agentura AP. V pátek se v Teheránu setkali prezidenti Íránu, Ruska a Turecka a jednali o situaci v Idlibu, kde se očekává vojenská ofenziva syrských provládních vojsk.

Navzdory naléhání Turecka, které se obává příchodu syrských uprchlíků k hranicím, se ale trojice v pátek nedomluvila na klidu zbraní. Rusko, které je spojencem Damašku, upozornilo, že v Idlibu působí islamističtí teroristé, se kterými vyjednávat nelze.

Nejnovější bombardování je podle SOHR nejrozsáhlejší od srpna, kdy vládní vojska zahájila nálety v jižní části provincie Idlib. Podle SOHR město Chán Šajchún, které leží na jihozápadě provincie, další přilehlé vesnice a města na severu provincie Hamá zasáhlo 68 náletů. Agentura Reuters s odkazem na svědky uvedla, že bylo zaznamenáno nejméně 12 náletů v oblastech ovládaných odpůrci syrské vlády.

O život při nejnovějších náletech přišli čtyři civilisté včetně dvou dětí a jedné ženy, uvedla SOHR s tím, že většina obětí pocházela z vesnice Abdín západně od Chán Šajchúnu. Informaci o čtyřech zabitých v této vesnici také potvrdily Bílé přilby, což je organizace záchranářů napojená na povstalce. Záchranáři doplnili, že další člověk přišel o život dál na sever ve vesnici Halba. Podle svědků, které citoval Reuters, vrtulníky syrské armády u Chán Šajchúnu na domovy civilistů svrhly barelové bomby.

Idlib je poslední větší baštou odpůrců syrské vlády. Ofenziva Damašku by tak mohla být závěrečnou rozhodující bitvou syrské války.

Prezidenti Ruska, Íránu a Turecka se setkali v pátek v Teheránu a hovořili o situaci v Idlibu. Na klidu zbraní v oblasti se nedomluvili, zmínili se nicméně o nutnosti chránit civilisty. Zatímco Teherán a Moskva pomohly syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi změnit průběh války v bitvách proti Západem podporovaným povstalcům i skupinám islamistů, Turecko je hlavním stoupencem syrské opozice a má v Sýrii své vojáky.

V pátek se také kvůli situaci v Idlibu konalo zasedání RB OSN. Zvláštní zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura řekl, že bojovníci v provincii by měli dostat ultimátum pro stažení z oblastí obývaných civilisty. Doplnil, že by měly vzniknout trasy pro ty, kdo budou chtít z Idlibu dobrovolně odejít. Po skončení jednání ale několik diplomatů vyjádřilo pochybnosti, zda lze únikové trasy zřídit, protože syrská vláda nerozlišuje mezi teroristickými skupinami a ozbrojenými oponenty prezidenta Asada.

Ruský vyslanec při OSN Vasilij Něbenzja prohlásil, že v Idlibu působí "40 až 45 ozbrojených skupin, tedy 50.000 lidí". Skupina An-Nusra, hlásící se k síti Al-Káida, má podle něj 16.000 členů a ty skupiny, které "jsou připraveny dohodnout se na příměří, čítají 13.000 lidí". Zástupce Sýrie Bašár Džaafarí sdělil, že jeho vláda počítá s evakuací civilistů z bojových zón.

Témata:  Sýrie Syrská krize ruské angažmá v Sýrii Ruská armáda

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 10:14

Zimní počasí je zpět. Na horách spadnou desítky centimetrů sněhu

Do Česka se v dalších dnech v plné síle vrátí zimní počasí. Na horách bude sněžit tak vydatně, že mohou napadnout desítky centimetrů sněhu, upozornil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

Zdroj: Jiří Hrubý

Další zprávy