Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Úmrtí v důsledků válek a teroristických útoků je nejvíce za posledních 25 let

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Profimedia **www.profimedia.cz**

Sydney - Ústav pro ekonomiku a mír (IEP) se sídlem v Austrálii dnes uvedl, že je násilí ve světě stále častější. Úmrtí v důsledku válek je nejvíce za 25 let a teroristických útoků nejvíce v historii. Své domovy muselo opustit více lidí než za druhé světové války. Problematický je především Blízký východ.

Nejmírumilovnějším regionem světa je podle institutu Evropa, a to navzdory vlně teroristických útoků v Paříži a v Bruselu. Počet úmrtí v důsledku atentátů se v Evropě za posledních pět let více než zdvojnásobil.

Nejmírumilovnější zemí na žebříčku IEP je Island, následovaný Dánskem, Rakouskem, Novým Zélandem, Portugalskem a Českem. Na opačném konci škály se nachází Sýrie, Jižní Súdán, Irák, Afghánistán a Somálsko. Slovensko se v žebříčku 163 zemí umístilo na 34. místě.

IEP také měřil úroveň zbrojení. V tomto žebříčku se Česká republika umístila jako druhá nejmírumilovnější po Maďarsku, na druhém konci škály je Severní Korea, Rusko a Izrael.

"Při současném chaosu na Blízkém východě poměrně často ztrácíme ze zřetele pozitivní trendy jinde," řekl zakladatel IEP Steve Killelea agentuře Reuters. "Když se podíváme na loňský rok a odmyslíme si Blízký východ, tak se svět stal mírumilovnějším," dodal.

V roce 2014 zahynulo podle IEP ve válce 100.000 lidí, zatímco v roce 2008 to bylo "pouze" 20.000. Údaje za loňský rok IEP neuvedl. Nejvíce osob, 67.000, bylo v roce 2014 zabito v Sýrii. Počet lidí, kteří kvůli konfliktům museli opustit své domovy, podle OSN loni pravděpodobně překročil rekordních 60 milionů.

Kvůli válkám přišla globální ekonomika v uplynulém desetiletí o 137 bilionů dolarů, což je více než výkon světové ekonomiky v roce 2015.

Ukazatelem, který se loni nejvíce zlepšil, bylo financování mírových misí OSN, které letos dosáhlo rekordní úrovně. "Přesto ale výdaje (na tyto operace) zůstávají malé v porovnání s ekonomickými dopady násilí a představují jen dvě procenta z globálních ztrát z ozbrojených konfliktů," uvedl Killelea.

Témata:  válka terorismus

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 20:38

Ukrajinská armáda posílí. Zelenskyj podepsal mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy