Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brexit bude, vyberte si jaký. Mayové už došla trpělivost

Mayová, Theresa
Mayová, Theresa
Foto: European Union

Londýn - Britský parlament si bude moci vybrat vládní návrh dohody s Evropskou unií, nebo provést rozluku s evropským blokem neřízeně a zcela bez jakýchkoli ujednání. V rozhovoru s BBC to prohlásila premiérka Theresa Mayová, která ve své Konzervativní straně čelí odporu části politiků usilujících o takzvaný tvrdý brexit, tedy naprosté odstřižení od unijních struktur. Někdejší ministr zahraničí Boris Johnson opět kritizoval vládní záměr s tím, že země se poprvé od roku 1066, tedy od ovládnutí Anglie Normany, dobrovolně podrobí zahraniční vládě.

"Myslím, že alternativou je odchod bez dohody," řekla Mayová na dotaz, jaké jsou možnosti v případě, že parlament odmítne ratifikovat vládní plán dohody pro odchod z unie.

Konečná podoba dohody ale dosud neexistuje, neboť Londýn a Brusel o podrobnostech odchodu, který je plánován na 29. března 2019, nadále vyjednávají. Nejasná je především kontroverzní otázka hranice mezi Severním Irskem, které je součástí Spojeného království, a Irskou republikou.

Návrh Mayové, jak předejít hraničním kontrolám, znamená podle Johnsona to, že Británie v podstatě zůstane s EU v celní unii a z velké části i na jednotném unijním trhu. V takovém případě se kritici vládního plánu obávají, že Británie nebude moci dojednávat obchodní dohody s neunijními státy podle svých představ.

Témata:  Brexit Velká Británie EU Theresa Mayová

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 8:45

Ukrajina má právo útočit na cíle v Rusku, prohlásil Stoltenberg

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg prohlásil po zasedání Rady NATO-Ukrajina v Bruselu, že Ukrajina má v rámci sebeobrany právo útočit na legitimní vojenské cíle i mimo své území.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy