Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jemen je na pokraji existenční krize. Hladomor hrozí dalšímu milionu dětí

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Getty Images reprofoto

Saná - Dalšímu milionu dětí ve válkou zmítaném Jemenu hrozí hladomor, oznámila organizace na ochranu dětí Save the Children. Hladem podle ní v současnosti trpí 5,2 milionu jemenských dětí. Za tragickou situací stojí válka, v jejímž důsledku stále rostou ceny jídla, zatímco se propadá jemenská měna. Další hrozbu představují boje v okolí klíčového přístavu Hudajdá, přes který se do částí Jemenu ovládaných povstalci dostává většina potravinové pomoci pro civilisty, napsal dnes zpravodajský server BBC.

Jemen už mnoho let devastuje konflikt, který se vyostřil začátkem roku 2015, když se šíitští rebelové známí jako Húsíové zmocnili většiny západního Jemenu a přinutili prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího uprchnout do zahraničí.

Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty a dalších sedm arabských států činnost povstalců, které považují za zástupce Íránu, velmi znepokojila. Koalice proto zahájila intervenci s cílem dostat Jemen pod kontrolu mezinárodně uznané vlády. Dosud se jí to ale nepodařilo a válka si podle OSN již vyžádala více než 10.000 obětí na životech, z toho dvě třetiny tvoří civilisté. Dalších 55.000 lidí bylo v konfliktu zraněno.

V důsledku války učitelé a zaměstnanci veřejného sektoru dostávají výplatu se zpožděním a v některých případech neobdrželi za uplynulé dva roky vůbec žádné peníze. Ceny jídla jsou mezitím o 68 procent vyšší než před začátkem války a jemenský rijál za tuto dobu ztratil 180 procent své hodnoty.

"Miliony dětí neví, kdy dostanou další jídlo," uvedla výkonná ředitelka Save the Children Helle Thorningová-Schmidtová. V jedné nemocnici, kterou jsem v Jemenu navštívila, byly děti tak slabé, že ani nebrečely, dodala. "Válka může zabít celou generaci jemenských dětí, které ohrožuje bombardování, hlad a nemoci jako je cholera, které se dá za normálních okolností zabránit," doplnila.

Save the Children letos poskytla péči téměř 400.000 velmi podvyživených dětí mladších pěti let. Situace je ale velmi tíživá a hrozí, že do konce letošního roku v Jemenu zemře hlady více než 36.000 dětí, uvedla Save the Children.

Zpravodajský server BBC zveřejnil reportáž z hlavní nemocnice v přístavním městě Hudajdá. V úvodu videa se objevuje tříletý chlapec Alá - leží, oči obrací v sloup a stěží dýchá. Narodil se za války a umírá hlady. V průběhu natáčení je chlapec odnesen na jednotku intenzivní péče. Lékaři mezitím uvádějí, že situace v nemocnici se velmi zhoršila. V péči je tam více podvyživených dětí než v minulosti. Zatímco dříve tyto děti byly převážně z chudších rodin, dnes se tam ocitají i děti rodin patřících ke střední třídě.

Stále panují obavy z blokády přístavu Hudajdá. "Jídlo by nemělo být zbraní války, mělo by být zbraní míru. Tady v Hudajdá Saúdská Arábie a její spojenci přístav bombardovali," uvedl David Beasley ze Světového programu pro výživu (WFP). Zároveň koalici vyzval, aby Hudajdá nebombardovala, a upozornil, že 95 procent potravin pro nevinné civilisty se do země dostává tímto přístavem. Den po skončení natáčení rodina malého chlapce BBC kontaktovala. Dítě zemřelo a rodina si přála poslední chvíle s ním natočit, aby se svět dozvěděl, co se v Jemenu děje.

Témata:  Jemen hladomor děti

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy