Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová se sešla s Erdoganem, vztahy se nelepší

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Mezi Tureckem a Německem podle kancléřky Angely Merkelové přetrvávají hluboké názorové rozdíly, které se týkají například svobody tisku nebo právního státu. Šéfka německé vlády to dnes v Berlíně řekla po jednání s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem. Zdůraznila také, že požaduje propuštění Němců, kteří jsou v Turecku stále ve vazbě.

"Na jedné straně existuje společný strategický zájem na dobrých vztazích - i z německé strany. Na druhé straně jsou ale hluboké názorové rozdíly v otázkách, jak vypadá demokratická, svobodná, otevřená společnost," uvedla Merkelová po asi hodinu a půl dlouhém jednání.

Mezi oblastmi, které obě země spojují, zmínila šéfka německé vlády spojenectví v rámci NATO, otázky migrace nebo boj proti terorismu. Zdůraznila, že o rozdílech je nadále připravena s Tureckem jednat.

Erdogan v souvislosti s požadavkem Berlína na propuštění zadržovaných Němců řekl, že je třeba respektovat nezávislost turecké justice. Merkelová k tomu poznamenala, že při všem respektu k této nezávislosti jsou některé procesy, které by podle spolkové republiky měly fungovat jinak. Narážela tím zřejmě i na to, že někteří ze zadržovaných nebyli ani po dlouhých měsících obžalováni.

Turecký prezident dnes zase Německo vyzval k důraznějšímu postupu vůči příznivcům hnutí duchovního Fethullaha Gülena, které vinní z pokusu o puč v Turecku před dvěma roky. V Německu jsou jich podle něj stovky. Merkelová k tomu poznamenala, že SRN bere na vědomí turecké informace o hnutí, potřebuje jich ale více, aby bylo případně možné zakročit tvrději.

Oba politici dnes diskutovali také o situaci v Sýrii. Dohodli se na společné schůzce s prezidenty Ruska Vladimirem Putinem a Francie Emmanuelem Macronem, na níž by se v říjnu měli zabývat situací v syrském Idlibu.

Na dnešní tiskové konferenci nakonec nebyl turecký novinář Can Dündar, který byl v Turecku odsouzen a nyní žije v berlínském exilu. Erdogan údajně zvažoval, že nepřijde před novináře, pokud bude přítomen Dündar. Žurnalista své rozhodnutí zdůvodnil tím, že nechtěl, aby se tisková konference zrušila kvůli jediné osobě a aby jeho kolegové neměli možnost položit Erdoganovi kritické otázky. Jednoho z novinářů bezpečnostní složky během tiskové konference vyvedly. Měl na sobě tričko s nápisem "Svobodu pro novináře v Turecku".

Turecký prezident se dnes setkal také se svým německým protějškem Frankem-Walterem Steinmeierem. Spolkový prezident při schůzce kritizoval zatýkání politických oponentů v Turecku. "Mám jako prezident této země starost o německé státní příslušníky, kteří jsou v Turecku ve vazbě z politických důvodů," řekl Steinmeier. Obavy má podle svých slov také o turecké novináře, odboráře, právníky, intelektuály a politiky, kteří jsou v Turecku ve vazbě.

V souvislosti s pokusem o puč z léta 2016 bylo v Turecku propuštěno ze zaměstnání či suspendováno na 160.000 lidí, včetně soudců, policistů či učitelů, z toho přes 50.000 lidí skončilo za mřížemi. Do vězení muselo také na 160 novinářů. Kolem 150 médií muselo ukončit činnost.

Témata:  Angela Merkelová Německo Recep Tayyip Erdogan

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy