Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Scházejí se ministři obrany NATO. Rusko prý mlží ohledně likvidace raket

NATO
NATO
Foto: NATO

Ministry obrany zemí NATO čeká na jejich nynější schůzce v Bruselu diskuse o ruském porušování pravidel dohody o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF) z roku 1987. Před začátkem jednání to v centrále organizace novinářům řekl generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg. Je podle něj zásadní, aby Rusko dohodu plnilo zcela transparentním a ověřitelným způsobem, porušování podmínek INF podle něj berou spojenci velmi vážně.

Rusko se podle něj nyní transparentně nechová, když vyvíjí nové střely, které po dlouhou dobu od uzavření INF vůbec neexistovaly. "Nyní připustili, že taková zbraň existuje," řekl generální tajemník NATO. Aliance proto Moskvu žádá, aby její znepokojení rozptýlila.

Pokud to Rusko neudělá, je nejpravděpodobnějším vysvětlením, že se Moskva dostala do rozporu s podmínkami dohody, kterou v prosinci 1987 podepsaly Spojené státy a Sovětský svaz. INF zakazuje pozemní balistické rakety a řízené střely s dosahem 500 až 5500 kilometrů. Spojené státy a NATO míní, že ruský systém označovaný jako Novator 9M729 do této kategorie patří.

"Ta dohoda je stavebním kamenem evropské bezpečnosti," upozornil Stoltenberg a připomněl napětí a závody ve zbrojení v Evropě, které v 70. a 80. letech podpisu dohody předcházely.

Kromě tohoto vývoje v už tak napjatých vztazích s Ruskem čeká ministry obrany států NATO diskuse o zvyšování obranných výdajů a "sdílení břemene" společné obrany. Téma navazuje na červencový summit aliance v Bruselu, na němž své spojence za údajně nízké výdaje na obranu ostře kritizoval americký prezident Donald Trump.

Stoltenberg dnes před jednáním připomněl, že Evropané a Kanada poukazují například na to, že jen loni své obranné rozpočty zvýšili dohromady o více než pět procent a za poslední dva roky na obranu společně vydali přes 41 miliard dolarů (téměř 916 miliard Kč).

Témata:  NATO (Severoatlantická aliance) Rusko Jens Stoltenberg

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy