Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruská armáda prý tajně operuje v Libyi

Ruská armáda, ilustrační fotografie
Ruská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.ru

Do Libye byli v posledních měsících přepraveni ruští vojáci, včetně příslušníků elitních výsadkových jednotek. V Libyi vystupují jako spojenci generála Chalífy Haftara, jehož armáda ovládá východní část země. S odkazem na nejmenovaný zdroj z ruského ministerstva obrany to dnes na svém webu napsal ruský list RBK.

List reagoval na zprávy britských médií, která - s odvoláním na nejmenované zdroje z britské vlády - tvrdí, že ruští vojáci a důstojníci "specnazu", tedy speciálních sil armádní rozvědky GRU, pomáhají vycvičit jednotky generála Haftara. Tomuto potenciálnímu nástupci svrženého diktátora Muammara Kaddáfího Rusko dodává také zbraně, a to prý i střely s plochou dráhou letu Kalibr a protiletadlové rakety S-300. Na oplátku za zbrojní dodávky za miliardy dolarů prý Rusko získalo na pobřeží Libye dvě základny, v Tobrúku a Benghází, které podle tisku už chrání ruští žoldnéři z takzvané Vagnerovy skupiny. To je soukromá vojenská organizace, která se proslavila už nasazením na Ukrajině a v Sýrii.

Moskva podle výstrahy britských tajných služeb hodlá Libyi přeměnit v "novou Sýrii", aby destabilizovala Evropu vyprovokováním další migrační krize. Moskva ale tato tvrzení popřela. "Není to poprvé, co se snaží vykládat skutečnou spolupráce Ruska s jedním z aktérů v Libyi jako podporu jedné strany. Informace, že Rusko podporuje jednu ze stran konfliktu, ale neodpovídá skutečnosti," řekl RBK Lev Deňgov, který vede ruskou skupinu pro urovnání v Libyi. Rusko se podle něj snaží obnovit hospodářské vztahy s Libyí a zároveň koordinuje své kroky s klíčovými mezinárodními aktéry usilujícími o urovnání konfliktu, Francií a Itálii, a zeměmi regionu.

Ruské velvyslanectví v Londýně zareagovalo na twitteru ironickou poznámkou, že britská média asi doufají, že Rusko přijde a uklidí nepořádek, který v Libyi za sedm let nadělala západní koalice.

Ruský senátor Konstantin Kosačov, který stojí v čele zahraničního výboru horní komory, označil úvahy britských médií za "blábolení". Odpovědnost za chaos v Libyi podle něj nese Británie a její spojenci v NATO.

Podle experta Vasilije Kuzněcova se situace v Sýrii a Libyi liší: Rusko poskytlo vojenskou pomoc Sýrii na žádost Damašku, zatímco v Libyi soupeří mezi sebou dvě vlády, přičemž i Moskva oficiálně uznává nikoliv Haftarovu, ale tu, která sídlí v hlavním městě Tripolisu. Navíc platí embargo OSN na dodávky zbraní a rozmístění vojsk v Libyi.

Podle jiného ruského experta Dmitrije Frolova souvisí ruská přítomnost v Libyi spíše se zájmy ruských státních firem v Libyi, zejména ohledně těžby ropy a stavby železnice, než se snahou vyvíjet nátlak na Západ ovládnutím migračních toků.

Témata:  Libye Ruská armáda Rusko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy