Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Britský polyglot emigruje kvůli brexitu, hovoří o nebezpečné politické atmosféře v zemi

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Sedmadvacetiletý britský polyglot Alex Rawlings, který ovládá 15 jazyků a napsal dvě knihy, přesídlí příští měsíc kvůli brexitu z Británie do Barcelony. Své rozhodnutí mladík vysvětlil "nebezpečnou politickou atmosférou v zemi" v současnosti a "finanční brutalitou", kterou s sebou podle něj nese život a práce v Británii.

Rawlings vyhrál v roce 2012 soutěž, při níž se hledal britský student, který vládne nejvíce jazyky. Studoval tehdy na Oxfordské univerzitě němčinu a ruštinu, napsal list The Guardian.

"Právě jsem si rezervoval jednosměrný let z Británie. Nechat tu rodinu a přátele nebylo snadné rozhodnutí, ale v zemi panuje špatná atmosféra a já musím vypadnout... Vždycky budu v první řadě Evropan. Omlouvat se za to nikdy nebudu. Odlétám za tři týdny," napsal Rawlings na twitteru.

Mladý polyglot, který má i řecký pas, nyní učí jazyky a vyvíjí aplikace. Procestoval přes 50 zemí.

"Tato země je krůček od té nejhorší katastrofy od druhé světové války a všichni jen popíjejí kávu, zabývají se každodenními starostmi, jako by se nic nedělo," řekl Rawlings listu The Observer. Apatie, s níž společnost na nadcházející odchod země z EU reaguje, jej prý zaráží.

"Jedna z věcí, proč jsem byl vždy na Británii hrdý, byla, že sem může patřit kdokoli, což je ohromný úspěch. Tuto skutečnost ale nyní ohrožuje populistická rétorika politiků a lenost médií s tím něco udělat," myslí si Rawlings.

Na obavách, že z Británie budou po brexitu odcházet talentovaní lidé, podle něj něco bude. "Nechci žít v prostředí, kde se musím omlouvat za to, že věřím v evropskou jednotu," říká mladík, který hovoří mimo jiné rusky, italsky, nizozemsky, maďarsky a hebrejsky.

Témata:  Brexit Velká Británie EU

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy