reklama

Vyškrtnutí Saúdů z černé listiny

Ve čtvrtek minulý týden přidal generální tajemník OSN Pan Ki-mun Saúdskou Arábii na blacklist zemí a ozbrojených skupin, které porušují práva dětí, kvůli obviněním, že koalice pod vedením Saúdů v Jemenu zabíjí a mrzačí děti.

Jak ale deník varuje, do pondělí Saúdská Arábie ze seznamu zmizela. To se setkalo s velkým odporem humanitárních organizací a podle deníku to ohrožuje důvěryhodnost OSN a zpochybňuje jeho schopnost hájit lidská práva.

„Tuto náhlou změnu názoru lze jen těžko obhájit. Existují pádné důkazy, že koalice pod vedením Saúdů bombarduje civilní oblasti ve městech v severním Jemenu. Zpravodajové OSN zjistili, že tato koalice je přímo zodpovědná za 60 % úmrtí dětí při bojích v minulém roce, včetně smrti 510 dětí při bombových útocích. Potvrdili, že Saúdská Arábie v roce 2015 49krát v Jemenu bombardovala školy a nemocnice," varuje deník.

Přátelé na dobrých místech

Navzdory těmto důkazům ale Saúdská Arábie trestána nebude. Deník podotýká, že Saúdové mají „vlivné přátele včetně Velké Británie a USA – obě země jsou stálými členy bezpečnostní rady".

Varuje, že vliv Saúdů sahá i do organizace Unicef, agentury OSN, která je zodpovědná za prosazování konvence OSN na dodržování práv dětí.

„Obzvláště znepokojivá je role Velké Británie v podporování koalice. Od roku 2010 byly Saúdské Arábii prodány zbraně v hodnotě více než 7 miliard liber. Umístění saúdské koalice na seznam ve zprávě OSN by pro Británii učinilo další odmítání zbraňového embarga extrémně těžkým," vysvětluje deník.

Generální tajemník OSN tak podle serveru „zradil ty nejzranitelnější lidi na naší planetě – děti, které měl tento proces chránit".

OSN, klub bohatých a mocných

Deník vysvětluje, že podle oficiálního vysvětlení OSN bylo zařazení Saúdské Arábie na seznam zrušeno až do vyšetření celé situace. Toto odkazování se na vyšetřování by ale podle deníku mohlo být jen zástěrkou.

„Zdá se, že se OSN chová jako klub bohatých a mocných, kteří ukazují prstem na rebelské skupiny a obskurní vojenské skupiny, ale přitom kryjí přestupky, které páchají jeho členské státy," podotýká deník.

„Ať už koalice je na blacklistu, nebo není, fakta jsou jasná. Saúdské bombardování zabíjí stovky dětí a ničí školy a nemocnice, které děti potřebují. Toto bombardování musí přestat a musí být také prozkoumány jiné cesty, jak do Jemenu přinést mír," vyzývá deník.

„Podpora Británie této vojenské kampaně by také měla být okamžitě omezena. Britská vláda tvrdí, že její poradci spolupracují se saúdským letectvem, aby se ujistili, že se vyhnou civilním obětem. Důkazy ukazují, že tato strategie evidentně nefunguje."

„Je načase, aby Velká Británie stáhla svou podporu této koalice, zakázala prodej zbraní Saúdské Arábii a postavila se za mezinárodní humanitární právo, které se zavázala hájit," dodává deník.