Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová, Putin, Macron a Erdogan se sejdou kvůli Sýrii

Německá kancléřka Angela Merkelová
Německá kancléřka Angela Merkelová
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

V tureckém Istanbulu se dnes ke čtyřstranným jednáním o Sýrii sejdou turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, ruský prezident Vladimir Putin, francouzský prezident Emmanuel Macron a německá kancléřka Angela Merkelová. Jednat budou o politickém procesu, který by vedl k ukončení syrské války, a o tom, jak zabránit humanitární katastrofě v syrské provincii Idlib. Ta je poslední opoziční baštou v zemi.

Elysejský palác už dříve oznámil, že francouzský prezident bude při půldenním summitu usilovat o to, aby v Idlibu nadále platil klid zbraní, a zabránilo se tak exodu uprchlíků. Merkelová hodlá jednat zejména o dodržení rusko-turecké dohody o zřízení demilitarizovaného pásma v Idlibu. Prezident Putin bude v Istanbulu podle agentury Interfax hovořit o nastolení podmínek pro návrat syrských uprchlíků a o poválečné rekonstrukci infrastruktury.

Podle rusko-turecké dohody uzavřené v září měly být z vytyčeného území do 10. října staženy těžké zbraně a do 15. října měli prostor opustit bojovníci radikálních a povstaleckých skupin. Zatím byla splněna jen první podmínka. Média minulý týden informovala, že Moskva a Ankara poskytly radikálům v Idlibu odklad.

Rusko-turecká dohoda alespoň prozatím odvrátila hrozbu ofenzivy, kterou připravovala syrská armáda. Boje v Idlibu, kde žijí asi tři miliony lidí, by podle varování OSN znamenaly humanitární katastrofu.

Témata:  Angela Merkelová Erdogan Bilal Vladimír Putin Emmanuel Macron

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy