reklama

"Před sto lety vznikl společný stát Čechů a Slováků. Rychle jsme se zařadili mezi nejbohatší země. Po 74 letech nastal rozchod. Zřejmě pomohl více Čechům než nám," uvedl Plus jeden deň. Dodal, že Československo nevznikalo zcela bezbolestně a že vládnoucí národy rakousko-uherské monarchie se nechtěly vzdát území.

List poukázal také na dopady rozdělení Československa na konci roku 1992. "Ze začátku jsme se těšili ze samostatnosti a nezávislosti. Jenomže ekonomický vývoj ukázal, že pro Slovensko a Slováky to až tak šťastné řešení nebylo," napsal. Na srovnání mezd či bohatství uvedl, že nyní jsou na tom Češi lépe než Slováci.

"V jedné věci máme v porovnání s Čechy navrch. Na Slovensku se vyrábí nejvíce aut na hlavu," poznamenal list.

Deník Sme zase napsal, že Československo se v roce 1918 rodilo těžce a krvavě. "Před 100 lety se naší zemí prohnala krvavá vlna, vznik nového státu provázely brutální násilnosti i nepochopení demokracie," poznamenal slovenský list. Dodal, že realitou Slovenska v roce 1918 byly chudoba a hlad, nemoci, sociální revolty a také regiony, ve kterých lid nechtěl republiku a agitátorům vyhrožoval smrtí.

Podle Pravdy politickou mapu Evropy před 100 lety zasáhlo zemětřesení. "Rozpadaly se mnohonárodnostní říše, které údajně měly trvat věčně, a na jejich troskách vznikaly menší národní státy. Do propadliště dějin odcházely staleté panovnické dynastie, aby je vystřídaly mladé parlamentní republiky. Mezi nimi: česko-slovenská," uvedl deník pod titulkem "Sbohem, Uhersko, ať žije Česko-Slovensko!" v článku, ve kterém popsal období vzniku Československa.