Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecká armáda bombardovala pozice Kurdů v Sýrii

Turecká armáda (Turkish Army)
Turecká armáda (Turkish Army)
Foto: tsk.tr

Turecká armáda dnes bombardovala pozice kurdských milicí na východě Sýrie. Tyto milice YPG mají podporu USA, ale Ankara je označuje za teroristy. Podle turecké agentury Anadolu se dnes Turci zaměřili na oblasti východně od řeky Eufrat.

Ankara dala příkaz k útoku den po čtyřstranném summitu, který se konal v Istanbulu za přítomnosti nejvyšších politiků z Turecka, Německa, Francie a Ruska.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan summitu řekl, že Turecko bude nadále odstraňovat hrozby v oblastech východně i západně od řeky Eufrat. V této oblasti Turecko se Sýrií sousedí a chce odtud vytlačit YPG, jež se ale podílely na boji proti teroristickému Islámskému státu a podporovaly je při tom USA.

Agentura Anadolu informovala, že terčem dnešních tureckých útoků byly pozice YPG na kopci poblíž města Džarábulus.

Turecko od roku 2016 vedlo dvě ofenzivy na severu Sýrie ve snaze přinutit islámské radikály stáhnout se od hranice a zabránit Kurdům ovládnut souvislé území podél hranice.

Témata:  Turecká armáda Turecko Sýrie Kurdové

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy