reklama

"Jsem přesvědčena, že se na vyjednávací pozici v mezinárodních vyjednáváních nic nezmění. Dá se dokonce říci, že budu mít více času se soustředit na úkoly ministerské předsedkyně," poznamenala čtyřiašedesátiletá politička. Už v pondělí uvedla, že se ve zbývajícím čase v úřadu kancléřky chce na mezinárodní scéně zaměřit mimo jiné na otázky související s brexitem nebo vztahy se Spojenými státy.

Merkelová v pondělí oznámila, že se v prosinci už nebude ucházet o post předsedkyně CDU a po vypršení funkčního období vlády velké koalice konzervativní unie CDU/CSU a sociální demokracie (SPD) v roce 2021 už nebude ani kandidovat do Spolkového sněmu. Jako kancléřka by chtěla působit ještě tři roky.

Dnes zopakovala, že jména kandidátů, kteří by ji v čele křesťanských demokratů mohli nahradit, komentovat nebude. Poznamenala jen, že výběr bude otevřeným procesem.

O pozici zatím projevili zájem třeba generální tajemnice CDU Annegret Krampová-Karrenbauerová, která je považována za spojenkyni Merkelové, dále ministr zdravotnictví Jens Spahn, který je naopak vnímán jako silný názorový odpůrce kancléřky, nebo někdejší šéf parlamentní frakce CDU/CSU v parlamentu Friedrich Merz, který před mnoha lety opustil politiku a působil v soukromém sektoru.