Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump ve Francii uctil památku padlých vojáků

Donald Trump
Donald Trump
Foto: The White House

Americký prezident Donald Trump dnes uctil památku amerických a spojeneckých vojáků, kteří přišli o život během první světové války. "Je naší povinností chránit civilizaci, kterou oni bránili, a ochránit mír, kvůli kterému před sto lety ušlechtile položili svůj život," uvedl Trump během návštěvy hřbitova na pařížském předměstí Suresnes, kde je pochováno více než 1500 amerických vojáků.

"Sešli jsme se dnes na tomto posvátném místě odpočinku, abychom vzdali hold statečným Američanům, kteří v tomto velkém boji bojovali do posledního dechu," řekl Trump na hřbitově. Jak dodal, vítězství ve válce znamenalo pro spojence obrovské ztráty. Jen v poslední bitvě přišlo o život 26.000 Američanů.

Dnešní projev a návštěva hřbitova se uskutečnily den poté, co se Trump stal terčem kritiky kvůli tomu, že zrušil svou sobotní cestu na americký vojenský hřbitov u Paříže, kde měl rovněž uctít padlé vojáky. Návštěva byla podle Bílého domu zrušena kvůli špatnému počasí. Kvůli dešti se totiž prezident na místo nemohl dostat vrtulníkem a autem to zase nebylo možné z bezpečnostních důvodů.

Americký prezident si za to v sobotu vyslechl ostrá slova na sociálních sítích i od některých britských a amerických představitelů. Například poslanec a vnuk britského premiéra Winstona Churchilla Nicholas Soames na twitteru Trumpa zkritizoval, že zneuctil americké vojáky.

Témata:  I. světová válka Francie Donald Trump

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy