Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Komplikace na cestách: Merkelová musela změnit plány, ze summitu G20 nemohla odletět

Summit G7 v Německu, Angela Merkelová
Summit G7 v Německu, Angela Merkelová
Foto: g7germany.de

Německá kancléřka Angela Merkelová, která na dvoudenní summit dvaceti nejsilnějších ekonomik světa (G20) v Buenos Aires dorazila v pátek kvůli poruše vládního letadla se značným zpožděním, se v sobotu potýkala s opačným problém. Zatímco její kolegové po konci vrcholné schůzky odletěli, Merkelová měla nazbyt osm hodin času. Ten podle agentury DPA využila k procházce městem.

Kancléřčin letoun se po čtvrtečním odletu do Argentiny musel krátce po startu vrátit do Německa kvůli nefunkčnímu komunikačnímu systému. Chybu podle zjištění odborníků způsobil vadný transformátor. Protože německá vládní letka neměla k dispozici náhradní posádku pro zaoceánské lety, která by jiným strojem dopravila Merkelovou do Buenos Aires, odletěla kancléřka do Madridu, odkud pokračovala linkovým spojem. Do dějiště summitu tak dorazila se zhruba 12hodinovým zpožděním.

Mezitím Berlín vyslal do Buenos Aires náhradní stroj, který v neděli odpoledne kancléřku dopravil do vlasti. Protože ale posádka tohoto letounu musela v Buenos Aires dodržet povinnou přestávku, nemohla Merkelová bezprostředně po konci summitu nastoupit na zpáteční let.

Volný čas tak využila například k tomu, aby dohnala promeškanou páteční schůzku s argentinským prezidentem Mauriciem Macrim. Poté se prošla rezidenční čtvrtí Recoleta a navštívila jeden z kostelů, což neušlo pozornosti místních obyvatel. Ti ihned na twitteru informovali, že právě ve městě potkali kancléřku. Procházku zakončila ve steakové restauraci, kam ji doprovodil mimo jiné vicekancléř Olaf Scholz. Do Buenos Aires původně cestoval i její manžel Joachim Sauer, ten ale letenku na komerční linku z kapacitních důvodů nezískal.

Témata:  Angela Merkelová Německo Summit G20

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy