Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

CDU se rozpadne? Před volbou nástupce Merkelové roste napětí

Německá kancléřka Angela Merkelová
Německá kancléřka Angela Merkelová
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Stále více německých křesťanských demokratů dává před páteční volbou nového předsedy otevřeně najevo, koho podporuje. Zároveň se začínají objevovat hlasy, které varují před tím, aby volba nástupce Angely Merkelové, která CDU vedla přes 18 let, stranu nerozdělila.

Svou preferenci dal dnes najevo například ministr hospodářství Peter Altmaier, který by podle listu Rheinische Post rád v čele strany viděl generální tajemnici Annegret Krampovou-Karrenbauerovou, která patří vedle bývalého šéfa poslanců konzervativní unie CDU/CSU Friedricha Merze k hlavním favoritům volby.

Es wird spannend Klartext von @peteraltmaier zu @jensspahn @_A_K_K_ @_FriedrichMerz „Mit AKK haben wir die beste Chance“ https://t.co/r9JSgLJtB3 via @rponline @WaltrautDunz @EvaQuadbeck

— Michael Bröcker (@MichaelBroecker) 6. prosince 2018

Altmaier ale zároveň kritizoval šéfa Spolkového sněmu Wolfganga Schäubleho, který před pár dny doporučil volbu Merze. Tento krok podle Altmaiera vedl k "protržení hráze", pokud jde o vyjadřování podpory jednotlivým kandidátům.

Páteční volba na sjezdu v Hamburku bude podle pozorovatelů nejspíše těsná, a proto se dobře může stát, že z ní bude téměř polovina hlasujících odcházet nespokojena. V případě vítězství Krampové-Karrenbauerové i proto, že strana pod jejím vedením bude z větší části pokračovat v dosavadním kurzu Merkelové, v případě vítězství Merze proto, že by se stranu zřejmě pokusil vést ke konzervativnější politice.

Místopředseda CDU a ministerský předseda nejlidnatější spolkové země Severního Porýní-Vestfálska Armin Laschet už proto varoval před tím, aby volba předsedy dlouhodobě nejsilnější německou stranu nerozdělila. "Musíme udělat vše pro to, aby k tomu nedošlo. Rozhodující pro soudržnost CDU je období po volbě předsedy," řekl redakční skupině Redaktionsnetzwerk Deutschland.

Obavy z rozdělení strany, které sdílejí i někteří komentátoři, jsou o to větší, že CDU na podobnou volbu není zvyklá. Naposledy totiž z alespoň dvou kandidátů vybírala v roce 1971. Od té doby se o post v čele strany ucházel vždy jen jediný politik, který byl tradičně zvolen velkou většinou hlasů. Například Merkelová, která jako předsedkyně končí zejména kvůli špatným volebním výsledkům z poslední doby, nikdy nedostala méně než 88 procent hlasů.

Vedle Krampové-Karrenbauerové a Merze na předsedu kandiduje také ministr zdravotnictví Jens Spahn. Šance na zvolení má ale jen minimální.

Témata:  Angela Merkelová Německo Konzervativní unie CDU/CSU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy