Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vyhoďte uprchlíky z Evropy. Vraťte je zpátky, zní z jejich domovů

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Už téměř osm let zuří v Sýrii občanská válka, kvůli které ze země uteklo velké množství obyvatel. To výrazně ovlivnilo demografickou situaci – dnes je v Sýrii možné najít mnohem více mladých žen než mladých mužů. A to má samozřejmě negativní dopad na celou tamní společnost.

Syrské ženy si stěžují, že v zemi je dostatek mužů a že tak není možné ji řádně obnovit. Evropě a jiným západním zemím, které přijaly mladé muže ze Sýrie proto vzkazují, aby je vyhodily a poslaly domů.

Novinář švédské stanice SVT Johan-Mathias Sommarström se vydal do Damašku, kde mluvil se studenty tamní univerzity. Sedmdesát procent z nich tvoří ženy. „Rozhlédněte se, uvidíte jen ženy. Na univerzitě, na ulici, v kavárnách, jen samé ženy,“ řekly novináři studentky Safaa a Sheima. „Většina mladých mužů opustila Sýrii. A ti, kteří ji neopustili, zemřeli.“

Jiná studentka, Lina, také poukázala na disproporcionalitu populace Sýrie. „Velmi mladá generace tu stále je a ta stará taky, ale mladí muži zemřeli nebo opustili Sýrii,“ říká Lina. I proto chce, aby vláda vydala stálou amnestii. Ti, kteří uprchli, aby se vyhnuli vojenské službě, by se podle ní měli vrátit a pomoci znovu vybudovat zemi. Také chce, aby ostatní země poslaly Syřany zpět domů. „Řešením je vykopnout je a dostat je zpět do Sýrie,“ vysvětluje.

Spousta mladých mužů ze Sýrie utekla - někteří kvůli strachu z toho, že budou odvedeni do armády, další kvůli tomu, že patřili k opozici a báli se zatčení. Další mladí muži ještě bojují ve válce a mnoho – nikdo přesně neví kolik - bylo zabito.

I kvůli tomu hrozí, že mnoho žen zůstane osamocených a že nebude mít kdo obnovovat Sýrii. Protože mladí muži jsou samozřejmě potřební například pro těžké stavební práce.

Ženy navíc musejí přebírat jinak tradičně mužská zaměstnání – pracují například jako řidičky. „V budoucnu uvidíte ženy, které opravují automobily, protože ženy musí převzít tradiční mužská zaměstnání, aby mohly podporovat své rodiny," říká Safaa. Podle ní je to ale i pozitivní zpráva, protože dříve nebylo přijatelné, aby ženy v některých odvětvích pracovaly.

Jenže ne všichni mají stejný názor. „Myslím, že je to špatné. Tento typ práce není vhodný pro ženy,“ říká Nabiha, která také nedávno absolvovala univerzitu v Damašku.

Před válkou byly více než 4 % domácností v Sýrii ekonomicky vedeny ženami, dnes je to podle průzkumu Tahrir institutu pro politiku Středního východu údajně více než 22 % domácností.

Reálně tak hrozí, že si mladé ženy nenajdou vhodné partnery a nebudou moci založit rodiny. „Žádáme Boha, aby udržel chlapce v bezpečí. Musí se vrátit, postrádáme je,“ vzkazují studentky¨. „Začínám místo nich objímat stromy, protože mi tak moc chybí," říká jedna z mladých žen.

Témata:  Sýrie uprchlíci

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy