Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Po brexitu nastane peklo? Policie vydala varování

Policie Velké Británie
Policie Velké Británie
Foto: Filip Toužimský, EuroZprávy.cz

Policie v Británii doporučuje prodejcům, aby zvážili najmutí nových strážných pro případ neřízeného odchodu země z Evropské unie. Důvodem je obava, že nervozita občanů vyvolaná možnými dopady brexitu bez dohody by mohla vést k narušení pořádku v obchodech. Píše o tom web Politico.eu.

Vystoupení Británie z EU bez schválení podmínek odchodu by zřejmě výrazně narušilo dodávky zboží z kontinentální Evropy. Nejhorší scénáře hovoří o nedostatku potravin či léků a už před měsíci se v médiích objevily zprávy o Britech, kteří se na brexit bez dohody připravují hromaděním zásob. Vláda uvádí, že přípravy na toto vyústění jsou v plném proudu, například ministr obchodu Greg Clark by jej ale i tak považoval za pohromu.

"V souladu s podobnými doporučeními pro maloobchodní sektor na celostátní úrovni navrhujeme prodejcům, aby zvážili plány na posílení ochranky pro případ, že obavy z nedostatku zboží povedou k výraznému zvýšení počtu zákazníků," řekla magazínu Politico londýnská policie.

Doporučení policie neříkají nic o tom, zda se problémy se zbožím opravdu vyskytnou, nýbrž vychází z úvahy, že obavy z takového vývoje by ke zvýšené poptávce mohly vést tak nebo tak.

"Vedeme tyto rozhovory ve snaze minimalizovat potřebu policejního nasazení kvůli jakýmkoli výsledným davům či frontám v obchodech," pokračuje prohlášení londýnské policie. Mluvčí britské Národní rady policejních velitelů (NPCC) zase uvedl, že policie neočekává žádné výjezdy spojené s jakýmikoli problémy v obchodech.

Brexit bez dohody je výchozím vyústěním procesu britského odchodu z EU. Většina členů dolní komory britského parlamentu tomu zřejmě chce zabránit, poslanci zároveň nejsou příliš nakloněni schválení podmínek, které s Bruselem dojednala premiérka Theresa Mayová. Ta zatím odmítá neřízený odchod z EU vyloučit a ve středu opozici vzkázala, že schválení její dohody je jediný způsob, jak mu zabránit.

Témata:  Brexit Velká Británie policie Velká Británie

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 8:21

Česká televize odhalila jména všech deseti účastníků letošní StarDance

Jména všech deseti účastníků podzimní třinácté řady StarDance jsou známá. Česká televize ve středu na sociálních sítích odhalila jména pěti mužů, kteří se objeví na parketu. Už v pondělí prozradila, jaké slavné ženy budou usilovat o titul královny tanečního parketu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Francouzský prezident Emmanuel Macron a srbský prezident Aleksandar Vučič během společné tiskové konference před pracovní večeří v prezidentském Elysejském paláci v Paříži (Francie, 8. dubna 2024).

Srbsko se vzdává Ruska. Přibližuje se k NATO

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.