Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Je konec, je to hotovo. USA nenapadnou KLDR, prohlásil americký vyslanec

Bílý dům, Washington D.C., USA
Bílý dům, Washington D.C., USA
Foto: Pixabay

S blížícím se termínem druhé Trumpovy schůzky s Kim Čong-unem dává americká vláda najevo, že touží po mírovém urovnání situace na Korejském poloostrově. Vysoce postavený vyslanec ve čtvrtek veřejně řekl, že Spojené státy nenapadnou KLDR a nechtějí svrhnout tamní režim. Donald Trump je prý připravený tuto válku ukončit.

„Prezident Trump je připraven tuto válku ukončit,“ řekl ve čtvrtek Steve Biegun, vyslanec Washingtonu, který má v gesci Severní Koreji. „Je konec, je to hotovo. Nebudeme útočit na KLDR a neusilujeme o to svrhnout tamní režim,“ zaznělo při akci pořádané na Stanfordově univerzitě.

Jak uvedla stanice CNN, severokorejská strana tlačí na to, aby se Spojené státy zavázaly k dosažení oficiální mírové smlouvy. Korejskou válku ukončilo v roce 1953 pouze příměří a tento stav trvá dosud. Zástupci Severní i Jižní Koreji se již zavázali, že formální mírovou smlouvou konflikt ukončí.

„Jsem absolutně přesvědčen, a co je důležitější, prezident Spojených států je přesvědčen, že nastal čas přenést se přes 70 let války a nepřátelství. Není žádný důvod, aby tento konflikt déle pokračoval,“ dodal Biegun.

Podle vyslance se severokorejský vůdce zavázal k neutralizaci všech zařízení na obohacování plutonia a uranu, pokud Washington podnikne příslušná opatření. O tom, jaké podmínky mají být ve hře, se prý zatím jedná. Již předtím však odmítl, že by se v rámci dohody něco za něco řešilo stažení amerických jednotek z poloostrova.

Přes pozitivní nótu Biegunova proslovu však odborníci varují, že „celková a plně ověřená denuklearizace“ KLDR zůstává nadále velmi vzdáleným, ne-li nedostižným cílem. Podle zdrojů CNN, které jsou obeznámeny s průběhem vyjednávání, zatím diplomatické snahy „nevedou nikam“.

Biegun se zastal Trumpa i v kritice amerických zpravodajských služeb. Jejich zástupci v úterý během senátního slyšení rozporovali některá Trumpova tvrzení týkající se zahraniční politiky. Ředitel národního zpravodajství (DNI) Dan Coats řekl, že se KLDR „pravděpodobně nevzdá všech svých jaderných zbraní.“ Ředitelka CIA Gina Haspel zase senátory informovala, že je Pchjongjang „zavázán úsilí vyvinou raketu dlouhého doletu, která by umožnila přímo ohrozit Spojené státy.“

„Je spravedlivé říct, že před námi leží více práce, než je prozatím za námi,“ připustil vyslanec. Odhodlání na straně Trumpa i Kim Čong-una je však prý velké, a proto věří, že se podaří dosáhnout historického průlomu. „Nyní je ta příležitost a nyní je ta chvíle. Spojené státy jsou připraveny proměnit vizi prezidenta Trumpa a předsedy Kima ze Singapuru ve skutečnost,“ řekl.

Témata:  USA Washington USA Kim Čong-un Donald Trump Severní Korea

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy