reklama

V minulém roce přijaly nemocnice 1 012 mladistvých ve věku od 10 do 19 let, kteří byli poraněni nožem nebo jinou bodnou zbraní. O pět let dříve zaregistrovali zdravotníci 656 podobných případů. Zatímco mezi lety 2012 a 2013 bylo takto zabito 58 lidí mladších 24 let, v minulém roce to bylo již 103 mladistvých. Celkem bylo vloni v Anglii pobodáno 4 986 obětí.

„Příliš mnoho mladých lidí si dnes v obchodech může pořídit nůž, a proto potřebujeme, aby obchodníci a městské rady spolupracovali a zastavili to,“ napsal ve vyjádření profesor Chris Moran z NHS.

Mluvčí vládní agentury Home Office řekl stanici CNN, že jsou „velice znepokojeni nárůstem počtu útoků nožem.“ Nejzranitelnějšími obětmi jsou právě mladiství. „Investujeme okolo 220 milionů liber do komunitních projektů včasné intervence a dali jsme jasně najevo, že všechny veřejné instituce musí přistupovat k tomuto násilí jako k prioritě,“ uvedl dále mluvčí.

Ze statistiky, která byla zveřejněna ve čtvrtek, vyplývá, že počet fatálních pobodání dosáhl v Anglii a Walesu vůbec nejvyššího bodu za posledních 70 let. V minulém roce bylo za pomoci nože spácháno 285 vražd. Vůbec nejvíc od roku 1946, kdy se začala data systematicky sledovat.

„Jsem znepokojený a naštvaný, že jsme dovolili, aby se tento druh zločinu tak rozmohl,“ napsal na twitteru David Lammy, labouristický poslanec za Tottenham. „Neexistuje žádný zázračný lék, který by tento problém vyřešil, ale musíme reagovat na několik komplexních faktorů. Nerozhodnost a neaktivita povedou akorát k dalším zbytečným ztrátám mladých životů,“ dodal.

Britský ministr vnitra Sajid Javid minulý týden zveřejnil nový plán prevence, který by se měl vztahovat již na dvanáctileté děti. Opaření je namířeno na všechny, kteří pravidelně nosí nůž. Úřady jim mohou nařídit návštěvu speciálních bezpečnostních kurzů, uvalit zákaz vycházení nebo omezit jejich přístup na sociální sítě. Za porušení by jim přitom mohly hrozit až dva roky ve vězení.

Proti takto plošnému opatření se však staví někteří opoziční poslanci. Sarah Jonesová z Labouristické strany návrh kritizuje. Opatření podle ní hrozí „kriminalizovat celou generaci mladých lidí, kteří vyrůstali bez dostatečné podpory, a kteří často nosí nože, protože se cítí ohroženi.“