Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dost bylo plastu! Česká fotografka uspěla se svým snímkem v dalekém Japonsku

Lucie Čižmařová (fotografka)
Lucie Čižmařová (fotografka)
Foto: Archiv Lucie Čižmářové

Česká fotografka Lucie Čižmářová byla oceněna v prestižní mezinárodní fotografické soutěži. Ve svém snímku chtěla upozornit, jak tíživé je zahlcování planety země plasty. Pro Globe24.cz uvedla, co ji ke snaze upozornit na jeden z největších ekologických problému dneška vedlo.

Fotografka a zároveň pracovnice ZOO Olomouc uspěla v soutěži TOKYO INTERNATIONAL FOTO AWARDS (TIFA) v kategorii fotografie Věda a životní prostředí. Soutěže se účastnilo na 5 000 fotografií od autorů z 88 zemí světa. Oceněná fotografie vznikla pro kampaň Ukradená divočina v ateliéru Střední školy oděvní a služeb Vizovice a modelkou je studentkaoboru Fotograf. Tato fotografie společně se všemi dalšími snímkyoceněnými v jednotlivých kategoriích bude od 20. do 24. únorapromítána v uměleckém centru Shibuya Art Center v Tokiu.

"Měla jsem tuto představu v hlavě už dlouho. Fotku jsem chtěla koncipovat takto kontroverzně proto, aby si lidi uvědomili, že ty tuny plastů, které se nacházejí v mořích, se plaví v domovině spousty živočichů a rostlin, kteří jsou nuceni se v nich „koupat“. Tudíž bychom se jako lidé měli zamyslet nad tím, jaký je to asi pocit koupat se v plastu, a pokud to my sami nechceme, proč to děláme jiným živým tvorům," charakterizovala úspěšnou fotografii sama autorka.

Ekologické problémy planety se začínají čím dál více negativně projevovat v každodenním životě. Pokud by znečišťování pokračovalo v současném tempu hrozila by totální devastace planety. Zahlcování životního prostředí plasty je jednou z těchto hrozeb. Na světe se prodá každou minutu 1 milión plastových lahví a každý rok se spotřebuje 5 triliónů plastových tašek.

Fotografie měly přispět k medializaci problému. Informovanost totiž může vést k omezení spotřeby plastů každého člověka a tím celý problém zmírnit. Zatímco v některých zemích se spotřeba začíná regulovat, v méně vyspělých státech nabírá problém extrémní rozměry. "Tento problém je pro mě o to palčivější tím, že dlouhodobě vidím situaci na vlastní oči v  Indonésii, kde není výjimkou, že lidé vyhodí celý odpadkový koš do řeky před jejich domem,“ připomněla Lucie Čižmařová jednu z motivací zapojit se do medializace problému.

Témata:  ekologie fotografové plasty Lucie Čižmařová

Aktuálně se děje

10. května 2024 8:44

Německo zvažuje proti Izraeli stejné kroky jako USA

Německý ministr obrany Boris Pistorius uvedl, že Berlín zvažuje podobné kroky jako Spojené státy, které pohrozily zastavením dodávek zbraní Izraeli, pokud by izraelské jednotky začaly s rozsáhlou operací ve městě Rafah na jihu palestinského Pásma Gazy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy