Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Západ bouchl do stolu: Extremismus na Ukrajině je neúnosný, ministr dostal varování

Ukrajina, ilustrační foto
Ukrajina, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Velvyslanci sedmi vyspělých západních států ze skupiny G7 v Kyjevě varovali ukrajinského ministra vnitra Arsena Avakova před hrozbou, že by "extremistická hnutí" působící na Ukrajině mohla narušit nadcházející prezidentské volby. O výstraze informovala ukrajinská redakce americké stanice Rádio Svoboda. Ukrajinský tisk se domnívá, že diplomaté mají na mysli nacionalisty, kteří mají dnes demonstrovat v centru Kyjeva. Hlavu státu budou Ukrajinci volit 31. března.

"Skupina G7 je znepokojena extremistickými politickými hnutími na Ukrajině, jejichž násilné počínání znepokojuje. Zastrašují ukrajinské občany, snaží se uzurpovat úlohu policie při zajištění bezpečnosti voleb a poškozují pověst ukrajinské vlády," praví se v dopisu, který ve jménu svých kolegů z Británie, Itálie, Japonska, Kanady, Německa a USA v půli března zaslala francouzská velvyslankyně.

O pět dní později velvyslanci vydali prohlášení, vyjadřující naději, že nadcházející volby se budou vyznačovat "opravdovým soupeřením", a opět varujícím před extremisty.

Mluvčí ministerstva vnitra ujistil, že Avakovova pozice vůči extremistům je "jasná a tvrdá" a že vůdci radikálů byli varováni před následky "agresivních snah vměšovat se do poctivého volebního procesu". Nepřekročitelné meze prý byly jasně stanoveny: žádné zastrašování, útoky, násilí či jiné násilné snahy ovlivnit volby.

#G7 Letter Takes Aim At Role Of Violent Extremists In Ukrainian Society:As the Ukrainian #presidential #election nears, the world's leading industrialized nations have some strong words for #Ukraine's top cop amid recent far-right violence#Azov #Avakov https://t.co/4j48EhkjWf pic.twitter.com/qPIMiMsXnY

— News Zapper (@NewsZapper) 22. března 2019

List Ukrajinska pravda v této souvislosti připomněl sérii protestních akcí a demonstrací nacionalistů proti stávajícímu prezidentovi Petru Porošenkovi, při kterých došlo na potyčky s policií, ať v hlavním městě, anebo v dalších městech, kde Porošenko vedl kampaň za své znovuzvolení.

Témata:  Ukrajina G7 extremismus

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy