Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jihovýchod Evropy by se měl také posílit o vojáky NATO. Toto nabídlo Rumunsko

Jens Stoltenberg, autor: Kjetil Ree
Jens Stoltenberg, autor: Kjetil Ree
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Brusel - Dnes a zítra budou v Bruselu jednat ministři obrany NATO. Stěžejním tématem má být posilování bezpečnosti členských zemí aliance a snaha o "šíření stability" v jejím okolí.

Generální tajemník aliance Jens Stoltenberg před začátkem jednání novinářům řekl, že ministři například rozhodnou, jak posílit alianční přítomnost na jihovýchodním křídle, tedy v Bulharsku a Rumunsku. Státy také vyzve k udržení nynějšího trendu rostoucích obranných výdajů, neboť vynakládané peníze podle něj musí odpovídat bezpečnostním výzvám.

Šéf NATO dnes zopakoval, že ministři by měli potvrdit rozmístění přibližně tisícovky vojáků z různých států aliance do každé ze tří zemí Pobaltí (Estonsko, Lotyšsko, Litva) a do Polska. Přesné podrobnosti o budoucí čtveřici vícenárodních praporů ale budou známy zřejmě až právě na summitu ve Varšavě. Diplomaté připomínají, že podobný krok má mít především odstrašující účinek.

V oblasti Černého moře nyní podle Stoltenberga NATO probírá možnosti, jak svou přítomnost posílit nad už existující intenzivnější letecké či námořní hlídkování a vojenská cvičení. "Probíráme rumunskou nabídku, že mohou poskytnout rámec a brigádní velitelství," vysvětlil generální tajemník aliance. Toto velitelství by pak mohlo řídit alianční akce v regionu, včetně cvičení. "O detailech bude rozhodnuto později," dodal.

Ministři dnes také proberou možnost poskytnout radarové letouny AWACS na podporu vzdušných operací mezinárodní koalice bojující v Sýrii a Iráku proti teroristické organizaci Islámský stát.

Témata:  NATO (Severoatlantická aliance) Jens Stoltenberg Rumunsko

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 9:38

Zvyšujete jaderné napětí, obvinila Čína alianci AUKUS

Čínský ministr zahraničí Wang Yi obvinil země zapojené do bezpečnostního paktu AUKUS z vyvolávání rozporů a zvyšování rizika šíření jaderných zbraní v oblasti jižního Tichomoří. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy