Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Haftarovo krvavé tažení na Tripolis: Padlo už 700 vládních vojáků, 50 tisíc lidí na útěku

Libye
Libye
Foto: Pixabay

V bojích o Tripolis padlo už 710 vojáků mezinárodně uznávané libyjské vlády. Tažení s cílem převzít kontrolu nad metropolí zahájil počátkem dubna maršál Chalífa Haftar se svou Libyjskou národní armádou(LNA). Z domovů vyhnala ofenziva jeho jednotek přes 50.000 lidí, uvedla dnes oficiální vláda v prohlášení, na které se odvolává agentura Reuters.

V Tripolisu sídlí vláda, která má podporu OSN. Haftarova LNA, která je spřízněná s kabinetem na východě země, zahájila tažení na hlavní město 4. dubna. Nyní hrozí, že boje se změní v občanskou válku takového rozsahu, která v roce 2011 vedla ke svržení dlouholetého vůdce Muammara Kaddáfího.

Haftarovi podle OSN straní a dodávají zbraně Spojené arabské emiráty a Egypt. Obě země chtějí z generála učinit garanta stability a boje proti teroristické organizaci Islámský stát (IS). Jeho kritici v něm ale vidí jen dalšího autokrata po vzoru Kaddáfího.

Libye se od svržení Kaddáfího v roce 2011 nevzpamatovala z chaosu. O vládu kromě mnoha ozbrojených skupin usilují dva kabinety. Ten na východě, který má podporu LNA, neuznává vládu v Tripolisu, za níž ale stojí OSN. Oba kabinety mají vlastní parlament, centrální banku a ropnou společnost. Haftar se zavázal, že zemi sjednotí a v minulosti vedl několik ofenziv proti islamistům a rivalům ve východní Libyi.

Zvláštní zmocněnec OSN pro Libyi Ghassan Salamé počátkem týdne varoval země, jež chtějí Haftara podpořit, že to není žádný demokrat a většina Libyjců s jeho politickým plánem nesouhlasí.

"(Haftar) není žádný Abraham Lincoln, není to žádný velký demokrat, má ale své kvality a chce zemi sjednotit," řekl Salamé v rozhlasové stanici France Inter. "Jak toho ale dosáhne? Podíváme-li se na jeho činy, jeho metody nás mohou znepokojovat - nevládne mírně, nýbrž železnou pěstí."

Podle agentury Reuters hrozí, že nejnovější boje přeruší obchodování s ropou a přinesou mocenské vakuum, kterého se pokusí zneužít islamisté.

Při útoku na výcvikový tábor Haftarovy LNA v jižní Libyi přišlo dnes o život osm vojáků. Podle agentury Reuters na tábor zaútočili členové teroristické organizace Islámský stát (IS) a bojovníci opozice z Čadu. Podle informace agentury Reuters se dnešní útok týká tábora ve městě Sabhá.

Témata:  Libye Islámský stát EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy