Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

NATO bude pokračovat v Afghánské misi, počet vojáků určí letos

Afghanistán
Afghanistán
Foto: Pixabay

Brusel - Na zasedání ministrů obrany NATO se dnes řešila také budoucnost mise v Afghánistánu. Aliance v ní bude pokračovat i v roce 2017, rozhodnutí o přesných počtech vojáků padne později letos.

V Afghánistánu NATO nyní uskutečňuje nebojovou operaci Resolute Support (Rozhodná podpora), v rámci které 12 tisíc příslušníků pomáhá s výcvikem afghánských bezpečnostních sil. V zemi působí také čeští vojáci.

Už minulý měsíc spojenci rozhodli o zachování této operace také po roce 2016, Spojené státy nyní ale uvažují o tom, že ze země stáhnou určitý počet svých sil.

Generální tajemník aliance Stoltenberg dnes zdůraznil, že zájmem NATO je také v roce 2017 udržet prostřednictvím "pružného regionálního přístupu" alianční přítomnost nejen v Kábulu, ale i v afghánských regionech.

Témata:  NATO (Severoatlantická aliance) Afghanistán

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 19:28

Rusové se snaží vyřadit z provozu ukrajinskou železnici. Jde o dodávky materiálu

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy