reklama

Johnson vstoupil jako jasný favorit do závěrečné fáze volby lídra Konzervativní strany, který zároveň převezme premiérskou funkci. Jeho plány ohledně brexitu ale vyvolávají řadu otázek a i jeho poslední soupeř v souboji o vedení strany - šéf diplomacie Jeremy Hunt - mu o víkendu vyčítal, že svá stanoviska nevysvětluje v médiích.

V rozhovoru s BBC Johnson zopakoval, že dohodu o podmínkách brexitu vyjednanou končící premiérkou Theresou Mayovou považuje za mrtvou. Zachovat z ní chce jen část týkající se práv občanů EU žijících v Británii. Znovu zpochybnil urovnání finančních závazků dohodnuté na částku 39 miliard liber (1,12 bilionu Kč). Třetí hlavní pilíř "rozvodové smlouvy", tedy zajištění pokračování volného režimu na irské hranici, by pak z dokumentu vyškrtl úplně.

Vyjasnění otázek kolem hrozících hraničních kontrol mezi Irskem a Severním Irskem je podle něj téma pro "implementační období" až po vystoupení z unie. "Existuje mnoho technických řešení, která mohou být zavedena, aby se zajistilo, že nebudete potřebovat kontroly na (irské) hranici", řekl Johnson. Když mu reportérka BBC řekla, že jeho plány neobsahují nic konkrétního, odvolal se na "hojnost řešení" a "pozitivní energii" na straně EU.

Nic však zatím nenasvědčuje tomu, že by ostatní unijní lídři byli ochotni po výměně v čele britské vlády dohodnuté podmínky brexitu měnit. S těmi se navíc pojí i zmíněné přechodné období, které bylo navrženo pro vyjednávání o podobě budoucího partnerství mezi Británií a EU.

"Nějaká dohoda bude potřeba, abychom dostali implementační období, a to je rozhodně mým cílem," odpověděl Johnson na poznámku reportérky, že nelze zároveň odmítat stávající brexitovou dohodu a zároveň hovořit o přechodném období tak, jak bylo navrženo.

Pokud se Johnsonovi po případném nástupu do Downing Street nepodaří v Bruselu vyjednat ústupky, bude mít před sebou volbu mezi dalším odkladem brexitu a odchodem z unie bez dohody. První možnost ale 55letý bývalý ministr zahraničí odmítá, ta druhá zase zjevně nemá většinovou podporu v dolní komoře britského parlamentu.

"Můj slib je odejít z EU na Halloween, 31. října," řekl bývalý starosta Londýna ohledně aktuálně platného termínu brexitu. Podle agentury Reuters věstí jeho slova podzimní bitvu s poslanci a možné prohloubení politické krize v Londýně.

Své plány dnes Johnson prezentoval také v rádiu LBC a podle deníku The Times má na následující dny v plánu další vystoupení v různých koutech Británie. Nadále však odmítá komentovat incident z noci na minulý pátek, kdy soused jeho partnerky Carrie Symondsové přivolal k jejímu londýnskému bytu policii. Soused médiím řekl, že zevnitř byla slyšet hlasitá hádka a rány.

"Potíž je v tom, že jakmile něco řeknete, tak samozřejmě vtahujete lidi, své blízké, svoji rodinu, do veřejné debaty způsobem, který není fér," řekl Johnson v rozhovoru na LBC.