Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vetřelec v NATO: Turecko už brzy dostane první ruské rakety S-400, Bílý dům prská

Ruská armáda, ilustrační fotografie
Ruská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.ru

Rusko je z 99 procent připraveno k první dodávce protiraketového systému S-400 Turecku. Novinářům to v Moskvě řekl šéf exportní firmy Rosoboronexport Alexandr Michejev. Podle agentury TASS bude první část kontraktu realizována v červenci, kompletní předání bude hotovo do konce letošního roku. Prodej vyvolal protesty Spojených států, které hrozí zrušením prodeje vyspělých letounů F-35 do Turecka.

"Dodávku jsme schopni realizovat, dokončují se nezbytné procedury, pracuje se na logistice," řekl agentuře Interfax Michejev. Kontrakt přijde Ankaru na 2,5 miliardy dolarů (56,6 miliardy Kč), podle tureckých zdrojů budou první baterie protiraketového systému rozmístěny na palebných pozicích v říjnu.

Washington naléhavě žádá, aby Ankara od smlouvy s Ruskem odstoupila. V opačném případě podle Bílého domu nebude Turecku dodána stovka nejnovějších amerických stíhaček F-35 a bude zastavena i výroba jejich komponentů v Turecku. Ankara ale trvá na svém a tvrdí, že od nákupu ruského systému neustoupí.

Nevoli Washingtonu vyvolává i plánovaný prodej ruských protiraket S-400 Indii. TASS s odvoláním na informace ruské Federální služby pro vojenskotechnickou spolupráci uvedl, že "otázka platby za dodávku S-400 do Indie byla vyřešena". Systém prý indická armáda dostane po roce 2020.

Témata:  rakety S-400 Rusko Turecko Ruská armáda

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 16:44

Kyjev: Situace na frontové linii na Ukrajině se bude neustále zhoršovat

Situace na frontové linii na Ukrajině se v následujících týdnech bude pravděpodobně neustále zhoršovat. Řekl to šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov v pondělním rozhovoru pro ukrajinskou verzi stanice BBC.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy