Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spor o Timmermanse: V Bruselu je dusno, Sánchez sepsul země V4

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Premiéři zemí Evropské unie, kteří postupně přicházejí na mimořádný summit v Bruselu, vyjadřují naději, že se dnes podaří v jednáních dosáhnout průlomu. O konkrétních jménech kandidátů na funkce předsedů Evropské komise, Evropské rady či Evropského parlamentu ale spekulovat nechtějí. Španělský premiér Pedro Sánchez označil za nepřijatelné, aby šéfové států a vlád odmítali v čele komise někoho, kdo brání evropské hodnoty. Narážel zjevně na odmítání Franse Timmermanse ze strany visegrádské čtyřky (V4; Česko, Maďarsko, Polsko, Slovensko) či Itálie.

Německá kancléřka Angela Merkelová při příchodu před novináři stručně poznamenala, že prezidenti a premiéři dnes k práci přistoupí "s novou kreativitou". Upozornila také, že při takto složitých jednáních jsou k úspěchu potřeba ústupky všech stran.

„Mit neuer Kreativität an die Arbeit“ - Kanzlerin #Merkel in #Brüssel vor Beginn des Sondertreffens des Europäischen Rates zur Besetzung der EU-Spitzenpositionen #EUCO pic.twitter.com/CISBH3wLxG

— Steffen Seibert (@RegSprecher) 2. července 2019

"Jsem si jistý, že dosáhneme průlomu," řekl lucemburský premiér Xavier Bettel. Zároveň zdůraznil, že je nutné, aby šéfové států a vlád evropské osmadvacítky dosáhli co největší shody. Naději, že se dnes dosáhne většinové shody, vyjádřil také nizozemský premiér Mark Rutte, který v uplynulých dnech podporoval svého krajana Franse Timmermanse. Proti němu se ovšem důrazně staví země visegrádské čtyřky či Itálie.

Podle španělského premiéra Sáncheze je ale nepřijatelné, aby členské země Evropské unie odmítaly do čela Evropské komise jmenovat někoho, kdo brání unijní smlouvy a evropské hodnoty. Socialisté podle Sáncheze nadále trvají na tom, aby se nástupcem Jeana-Claudea Junckera stal Timmermans.

Optimismus některých předsedů vlád dnes mírnil polský premiér Mateusz Morawiecki. Podle něj se nemusí dosáhnout průlomu, očekává nicméně pokrok. "Nebudou to jednoduché rozhovory, ale věřím, že dnes uděláme významný pokrok," řekl podle agentury Reuters.

Témata:  Summit EU Angela Merkelová EU Pedro Sánchez Visegradská čtyřka

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy