reklama

Přes Maďarsko, jehož jižní a východní hranice tvoří vnější hranici schengenského prostoru, se loni do střední Evropy dostaly statisíce migrantů. Většina z nich pokračovala západním směrem do Rakouska a Německa. Průchodu migrantů zabránil až plot na podzim 2015. Migranti ale cestu přes Maďarsko nepřestali vyhledávat zcela. Podle Vídně z Maďarska do Rakouska denně přijde asi 150 migrantů.

Na setkání v rakouské obci Sankt Martin an der Raab se včera ministři vnitra Wolfgang Sobotka a Sándor Pintér a ministři obrany Hans Peter Doskozil a István Simicskó dohodli na posílení vzájemné spolupráce při ochraně jižních hranic Maďarska. Vytvořit chtějí dvě pracovní skupiny, které by měly do měsíce představit konkrétní návrhy spolupráce. Kromě vybavení Vídeň poskytne Budapešti také personál z řad vojenské policie, informovala agentura APA.

Rakousko usiluje také o to, aby mohlo migranty, kteří poprvé do schengenského prostoru vstoupili na území Maďarska, vracet zpět svému východnímu sousedovi. Umožňovat by to měla dublinská dohoda, řada států včetně Maďarska ji ale kvůli migrační krizi přestala v praxi dodržovat. Vídeň by chtěla zpět poslat tisíce žadatelů o azyl.

"Všichni jsme přesvědčeni, že nesmíme dopustit, aby se přijímala čistě národní opatření," uvedl Doskozil. "Co se týče situace kolem migrace, naše stanoviska se dnes přiblížila," dodal Simicskó.