Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Setrvání Británie v EU bude znamenat obrovské změny ve fungování osmadvacítky

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Lucemburk - Pokud se Britové v referendu 23. června vysloví pro setrvání v EU, Londýn očekává rychlé prosazení změn ve fungování osmadvacítky, které v únoru dojednal britský premiér David Cameron.

Novinářům to dnes před jednáním se svými kolegy z ostatních zemí osmadvacítky řekl britský ministr zahraničí Philip Hammond. V únoru na summitu EU se předsedové ostatních států a vlád unie s Cameronem dohodli nově upravit postavení Británie v unii. Země se podle této dohody mimo jiné nestane součástí "evropského superstátu," pro migranty z EU budou platit nové a tvrdší podmínky, Británie také nikdy nemusí přijmout měnu euro.

Ačkoliv možný brexit není oficiálně na agendě dnešní ministerské rady, jedná se podle českého ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka o klíčové téma v zásadě všech setkání na jejím okraji.

Ministři zahraničí zemí EU se už shodli, že společnou reakci budou hledat hned v pátek v Lucembursku na schůzce ministrů odpovědných za všeobecné záležitosti. Ta vždy předchází unijním summitům, jejichž program obvykle připravuje. "Všude říkám, že jsme proti tomu, aby jakýkoli výsledek vedl k fragmentaci Evropské unie," poznamenal dnes Zaorálek.

"Věřím, že bychom odchodem přišli o více než jen o jednu zemi. Ztratili bychom společnou historii a tradici. Británie v EU pro nás je a vždy byla důležitá," prohlásil německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier.

Hammond očekává "na každý pád" velmi těsný výsledek. Připomněl, že pokud se Británie rozhodne pro vystoupení, nebude cesty zpět. Při případné opětovné snaze stát se členem EU by totiž musel Londýn souhlasit s věcmi, jako je členství v eurozóně či v schengenském prostoru bez kontroly vnitřních hranic, které se nyní Británie netýkají.

Témata:  Brexit Philip Hammond EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy