Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropané brexit odmítají. Byla by to pro ně ztráta

Vlajka Velké Británie a EU
Vlajka Velké Británie a EU
Foto: Pixabay

Berlín - Nový průzkum mezi obyvateli 27 členských států EU ukázal, že je většina Evropanů proti brexitu. Zároveň je ale ani neděsí negativní dopady odchodu Británie z osmadvacítky.

Výsledky průzkumu dnes zveřejnila německá Bertelsmannova nadace. Pro setrvání Británie v unii se vyslovilo 54 procent dotázaných, odchod Londýna si přeje jen 21 procent.

Průzkum ukázal, že většina Evropanů nadále věří v evropský integrační projekt a chce v něm pokračovat. Podle 59 procent dotázaných bude EU v budoucnosti potřebovat více integrace v hospodářské i politické oblasti.

"I když jsou pro mnoho lidí každodenní starosti důležitější než výsledek hlasování v Británii, považovali by britský odchod za ztrátu pro všechny Evropany," komentoval to předseda představenstva Bertelsmannovy nadace Aart De Geus.

Pokud jde o dopady brexitu na jednotlivé členské státy, byli dotázaní optimističtější. Dvě třetiny z nich jsou přesvědčeny, že jejich vlastní zemi by odchod Británie, pokud by k němu skutečně došlo, nijak konkrétně nezasáhl.

Témata:  Brexit EU průzkumy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy