Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Špidla prozradil podrobnosti ohledně diskuze o migraci s Německem

Vladimír Špidla /ČSSD/
Vladimír Špidla /ČSSD/
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Berlín - Diskuze Prahy a Berlína o migraci byla dříve velmi nervózní a často také mimoběžná, je přesvědčen šéfporadce českého premiéra Vladimír Špidla.

Situaci podle něj pomohla zlepšit loňská dohoda o strategickém dialogu mezi Českem a Německem a také vytvoření pracovní skupiny pro migraci. Ta dnes jednala v Berlíně. Česko-německé vztahy loni podle některých diplomatů a pozorovatelů výrazně pošramotily rozdílné názory na řešení migrace.

Špidla je sice přesvědčen, že se česko-německé vztahy od podepsání společné deklarace v roce 1997 zlepšují, loni podle něj ale procházely jistým zpomalením. To změnil strategický dialog obou zemí, který umožňuje diskuzi bez jakýchkoli vzrušených emocí, je přesvědčen.

"Prostě je zaměřená na problémy, na vyjasnění stanovisek a to předtím nebylo, předtím ta diskuze byla velmi nervózní a často jakoby mimoběžná," řekl ČTK Špidla. Dnes vzájemnou debatu vnímá jako věcnou, racionálnější a pragmatičtější.

Neshody loni přinesly zejména velmi odlišné názory na migraci. Zatímco Praha odmítala a stále odmítá povinné kvóty pro přerozdělování uprchlíků, Berlín je podporuje. A napětí, které do česko-německých vztahů přinesl příliv běženců do Evropy, bylo vidět i na vyjádřeních předních politiků.

Témata:  Vladimír Špidla uprchlíci Německo

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy