Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

NATO by se mělo posílit na východě, řekla Merkelová

Angela Merkelová
Angela Merkelová
Foto: g7germany.de

Berlín – V německé metropoli se dnes k jednání sešly německá kancléřka Angela Merkelová a polská premiérka Beata Szydlová. Právě německá kancléřka při té příležitosti mluvila o nutnosti posílit východní křídlo Severoatlantické aliance.

Merkelová požaduje zvýšení německých výdajů na obranu a zároveň je přesvědčena, že aliance musí vedle odstrašování používat i dialog. Ona i Szydlová čelily dnes na tiskové konferenci několika dotazům týkajícím se nedávného vyjádření německého ministra zahraničí Franka-Waltera Steinmeiera. Ten kritizoval manévry NATO v Polsku jako chrastění zbraní a válečné štvaní.

Szydlová na jeho slova reagovat nechtěla. Řekla jen, že je pro ni důležité stanovisko Merkelové, které poděkovala za podporu posílení východního křídla NATO. O tom by měl rozhodnout nadcházející summit aliance, který se uskuteční ve Varšavě. Pochválila však rozhodnutí osmadvacítky prodloužit protiruské sankce. Podle ní není možné Rusku stále jen ustupovat.

Aliance počítá s tím, že obranu svého východního křídla na červencovém summitu posílí rozmístěním čtyř mnohonárodních praporů do trojice pobaltských zemí a do Polska.

Oba pilíře NATO jsou podle Merkelové důležité – tedy jak připravenost k obraně a odstrašování, tak dialog. „Na druhé straně považuje Německo samozřejmě za nutné posílit východní část NATO, proto přebíráme dodatečnou odpovědnost v Litvě, proto jsme se podíleli na manévrech Anakonda," poznamenala Merkelová s odkazem na vojenské cvičení, které Steinmeier kritizoval.

Velitel amerických sil v Evropě generál Ben Hodges však v rozhovoru s německým týdeníkem Die Zeit varoval, že NATO by nedokázalo pobaltské státy ochránit, kdyby se Rusko rozhodlo, že na ně zaútočí.

Témata:  Angela Merkelová Beata Szydlová NATO (Severoatlantická aliance)

Aktuálně se děje

10. května 2024 8:44

Německo zvažuje proti Izraeli stejné kroky jako USA

Německý ministr obrany Boris Pistorius uvedl, že Berlín zvažuje podobné kroky jako Spojené státy, které pohrozily zastavením dodávek zbraní Izraeli, pokud by izraelské jednotky začaly s rozsáhlou operací ve městě Rafah na jihu palestinského Pásma Gazy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy