Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová překvapila: Nevadí jí pozdržení žádosti Británie o odchod z EU

Summit G7 v Německu, Angela Merkelová
Summit G7 v Německu, Angela Merkelová
Foto: g7germany.de

Berlín - Německá kancléřka Angela Merkelová očekává, že Británie bude chtít výsledky referenda o vystoupení z Evropské unie naplnit a že to nebude trvat věčně.

Krátká prodleva před oficiálním podáním žádosti o vystoupení pro ní ale není problém. Řekla to dnes po jednání špiček konzervativní unie CDU/CSU v Postupimi. Nedlouho předtím přitom šestice ministrů zahraničí EU vyzvala Londýn k rychlému postupu.

Odlišný postoj dnes v Berlíně vyjádřili ministři zahraničí zakládajících zemí evropských společenství, podle nichž by měl proces odchodu Británie z Evropské unie začít co nejdříve. Období nejistoty podle nich nemůže trvat dlouho, Evropa se potřebuje nyní soustředit na sebe.

"Vycházím z toho, že v určitý okamžik Evropské unii, lépe řečeno Evropské radě podle článku 50, přijde oznámení, že (Británie) chce vystoupit z Evropské unie. Na to teď počkáme," uvedla Merkelová.

"Věc se má tak, že si to musí rozhodnout Británie," řekla také s tím, že krátký prostoj jí nestojí za boj.

Témata:  Angela Merkelová Brexit EU

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy