reklama

Představitelé zemí unie podle jednoho z představitelů EU chápou, že politická situace v Londýně je nyní velmi složitá. Rychlé zahájení rozhovorů je nicméně podle tohoto vysoce postaveného unijního představitele v zájmu jak sedmadvaceti ostatních členských zemí unie, tak také samotné Británie.

Premiéři a prezidenti států osmadvacítky se v Bruselu sejdou v úterý odpoledne. Původní program summitu byl po výsledku britského referenda stažen do jediného jednání hned na jeho začátku.

V úterý u večeře by měl Cameron svým partnerům přiblížit, co se dosud v Británii stalo a také jak si Londýn představuje další postup poté, co se britští voliči v referendu vyslovili pro vystoupení z unie.

Očekávat však formální spuštění britského odchodu podle příslušného článku 50 lisabonské smlouvy ve chvíli vážné politické krize v této zemi je podle informovaného unijního představitele "nerealistické". Tento informovaný představitel EU dnes také zdůraznil, že není možné vyjednávat o budoucí podobě vztahů EU a Británie, dokud země svůj záměr odejít formálně neoznámí.