Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šestiletá krize mezi Tureckem a Izraelem je u konce? Státy se dohodly

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Ankara - Šest let trvající krize vztahů mezi Tureckem a Iraelem dnešním dnes skončila. Napětí mezi Ankarou a Jeruzalémem způsobil zásah izraelské armády proti turecké flotile pro Gazu v roce 2010. Zemřelo při něm tehdy deset tureckých občanů.

Turecký premiér Binali Yildirim prohlásil, že dohoda o obnovení vztahů zahrnuje i palestinské Pásmo Gazy. Turecko podle premiéra pošle ještě tento týden do izraelského Ašdodu první loď s 10.000 tunami humanitární pomoci pro Pásmo Gazy.

Velvyslanci obou zemí se vrátí do Ankary a Tel Avivu a Izrael poskytne 20 milionů dolarů (492 milionů korun) na zaplacení odškodného rodinám obětí izraelského zásahu proti flotile.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v Římě řekl, že Turecko se v dohodě zavázalo, že zabrání přípravě teroristických aktivit proti Izraeli ze svého území. Turecko původně chtělo také vyjednat zrušení izraelské blokády Pásma Gazy, ale Netanjahu k tomu řekl, že ta bude zachována.

Netanjahu přijel do Říma jednat s americkým ministrem zahraničí Johnem Kerrym a informoval ho i o jednání s Ankarou. Dohodu prezentoval jako krok, který bude mít "ohromný dopad" na izraelské hospodářství.

Turecko v neděli také ujistilo Izrael, že pomůže jako prostředník vyjednat s palestinským Hamasem propuštění dvou Izraelců pohřešovaných v Pásmu Gazy od války v roce 2014. Netanjahu podle médií telefonoval rodinám obou zajatých Izraelců a oznámil jim postoj Turecka. "Vyžádali jsme si a dostali jsme dopis, v němž turecký prezident Recep Tayyip Erdogan pověřuje tureckou tajnou službu, aby vyřešila záležitost dvou izraelských vězňů a pohřešovaných v Gaze," sdělil listu Haarec izraelský představitel.

Izraelsko-turecké vztahy ovlivnila role Turecka ve flotile vyslané do Pásma Gazy. Izrael proti tomuto palestinskému území začal v roce 2007 uplatňovat blokádu, když se tam Izraeli nepřátelský Hamas ujal po vítězství ve volbách v roce 2006 vlády.

Mnoho zemí blokádu kritizuje jako nespravedlivý kolektivní trest. Roku 2010 byla z Turecka vypravena flotila s pomocí občanům Pásma Gazy, která se chystala prolomit námořní blokádu. Izrael proti lodím poslal 31. května komando, které mělo donutit kapitány změnit kurz a plout do izraelského přístavu Ašdod, místo do Gazy. Na největší z lodí Mavi Marmara ale vojáci narazili na odpor a incident skončil krveprolitím. Zemřelo deset Turků, z nichž jeden měl také americké občanství.

Témata:  Turecko Izrael Gaza

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy