Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bez sjednocené Británie to nepůjde, řekl dnes Cameron k odchodu

Britský premiér David Cameron na návštěvě v Praze
Britský premiér David Cameron na návštěvě v Praze
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Londýn - Odcházející britský premiér David Cameron dnes oznámil, že se do příprav vyjednávání o odchodu Británie z Evropské unie (brexitu) se plně zapojí i regionální vlády Skotska, Walesu a Severního Irska. Premiér také ujistil Brity žijící v zemích unie, že bezprostředně jim nehrozí žádné změny.

Cameron dnes vystoupil před dolní sněmovnou britského parlamentu. Šlo o jeho první vystoupení na veřejnosti po pátečním projevu, ve kterém reagoval na referendum, v němž se Britové vyslovili pro odchod z Evropské unie, a v němž ohlásil svou rezignaci

Cameron dnes v parlamentu mimo jiné reagoval na obavy Skotů z přerušení důležitých vztahů s evropským blokem. Zástupce Skotské národní strany ale po premiérových slovech prohlásil, že jeho strana nemá v úmyslu přihlížet tomu, že Skotsko opouští Evropu proti své vůli. Cameron odpověděl, že parlament by se neměl snažit měnit vůli lidu, i když s ní značná část poslanců včetně jeho samotného nesouhlasí.

Skotští voliči se navzdory rozhodnutí zbytku země rozhodli výraznou většinou podpořit nikoli brexit, ale opačnou možnost - tedy pokračování členství v Evropské unii.

Cameron dal dnes také najevo, že hodlá dál odolávat tlaku z Bruselu na urychlené zahájení jednání o brexitu, když zopakoval, že toto rozhodnutí je výhradně na Londýnu. Upozornil, že nyní nevyužije článku 50 lisabonské smlouvy ke spuštění procesu odchodu z EU, to prý náleží jeho nástupci. Odmítl také vypsat kvůli své rezignaci předčasné parlamentní volby. I toto musí případně řešit až nový premiér.

Británie bude po odchodu z EU podle premiéra usilovat o zachování všech bezpečnostních dohod s blokem nezávisle na budoucích vzájemných vztazích. Zdůraznil také, že Londýn bude chtít udržet co nejpevnější ekonomické vztahy se svými evropskými sousedy.

Za hlavní nutnost v nejbližší době pak považuje opět sjednotit Británii. Odsoudil útoky na polské přistěhovalce a řekl, že tlumočil polské premiérce Beatě Szydlové své znepokojení nad situací a ubezpečil ji, že Británie dělá vše potřebné k ochraně polských občanů.

Témata:  David Cameron Brexit Velká Británie

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 9:18

Pro Rusko by bylo obtížnější pokračovat v invazi na Ukrajinu bez Číny, tvrdí Blinken

Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by pro Rusko bylo obtížnější pokračovat v invazi na Ukrajinu bez podpory Číny. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy