Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Cameronův poslední summit: Británie se nesmí k Evropě otočit zády, jsou to spojenci a přátelé

Britský premiér David Cameron
Britský premiér David Cameron
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Brusel - Britský premiér David Cameron dnes přicestoval na summit EU do Bruselu. Před začátkem jednání uvedl, že by měl být proces rozchodu Londýna s unií co nejkonstruktivnější.

Británie se podle Camerona nesmí k Evropě otočit zády, neboť evropské země jsou její sousedé, přátelé, spojenci a partneři. "Velmi doufám, že budeme hledat co nejtěsnější vztah v otázkách obchodu, spolupráce a bezpečnosti," prohlásil britský premiér při příchodu na summit EU.

Večerní jednání s dalšími šéfy států a vlád EU je pro něj zřejmě posledním summitem a zároveň první příležitostí, kdy může evropské partery seznámit s dosavadním vývojem i představou Londýna o dalším postupu.

Cameron ve svém krátkém vystoupení nechal bez komentáře hlasité požadavky EU, aby Londýn co nejdříve zahájil formální proces odchodu z unie podle příslušného článku unijních smluv.

Témata:  David Cameron EU Brexit

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 15:39

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy