Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jiná podoba války, cenu zaplatí civilisté. Expert předkládá znepokojivé závěry

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Úterní bombový útok na Ataturkovo letiště v Istanbulu nemohl přijít v horší dobu pro Turecko, konstatuje Henri J. Barkey, expert na Blízký východ z výzkumného institutu Wilson Center. V komentáři pro server CNN připomněl, že maskr, který si podle dosavadních zpráv vyžádal nejméně 36 mrtvých a desítky zraněných, přišel v momentě, kdy turecká ekonomika vrávorá po úbytku turistů v důsledku předchozích atentátů v Ankaře a Istanbulu.

Mrtvých mohlo být více

Celou situaci podle odborníka zhoršilo rozhodnutí ruského prezidenta Vladimira Putina, který po sestřelu ruského bombardéru tureckou stíhačkou vyzval ruské občany, aby do Turecka necestovali. "Zatímco se potenciál pro další škody na tureckém hospodářství zdá být jasný, není již tak zřejmé, kdo je ve skutečnosti (za útok na letiště) zodpovědný," zdůrazňuje Barkey.

Úvodní zprávy - a dle názoru experta je nutné zdůraznit, že jsou pouze předběžné - naznačují, že útok provedli nejméně tři pachatelé s automatickými zbraněmi, kteří následně sami zahynuli, když odpálili sebevražedné pásy s výbušninami. "Šlo o ambiciózní útok a pokud jsou původní čísla přesná, počet mrtvých mohl být dokonce vyšší," poukazuje Barkley s tím, že pachatele údajně zastavila palba policistů, která další masakr zastavila.  

Nejvíce podezřelé ze spáchání útoku jsou organizace Islámský stát (IS) a kurdští povstalci, soudí odborník. Připomíná, že IS od loňského roku na cíle v Turecku útočí stále častěji a v zemi spáchal množství sebevražedných útoků. Nejhorší z masakrů připisovaný IS se odehrál loni v říjnu, kdy v Ankarě zahynulo 103 civilistů, pokračuje Barkey. Dodává, že již v úterý se turecký premiér Binali Yıldırım nechal slyšet, že scénář útoku na letišti rovněž poukazuje na IS.

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.  

Dalším podezřelým z úterního krveprolití je pak skupina Svobodní kurdští sokoli (TAK), odnož kurdské povstalecké organizace Strana kurdských pracujících (PKK), s níž turecký stát vede hořkou válku od kolapsu mírových rozhovorů na počátku roku 2015, vysvětluje expert. Doplňuje, že TAK údajně stála za množstvím útoků v Ankaře a Istanbulu na cíle, které byly dle jejího tvrzení vojenské.     

Celou záležitost pak komplikuje především fakt, že Lidové obranné jednotky (YPG), vojenská odnož na PKK navázané syrské Sjednocené demokratické strany (PYD), aktivně válčí v Sýrii po boku Spojených států amerických, deklaruje Barkey. "YPG ukázaly, že jsou tou nejefektivnější silou v boji proti IS a účastní se operace u města Manbidž kontrolovaného IS," uvádí expert. Vysvětluje, že dobytí města je klíčové pro usnadnění budoucí ofenzivy proti samozvané metropoli IS, Rakce.    

USA a Turecko se ohledně americké spolupráce s Lidovými obrannými jednotkami přou, jelikož skupina je napojená na Stranu kurdských pracujících, pokračuje Barkey. Dodává, že zatímco Washington souhlasí s Ankarou v hodnocení Strany kurdských pracujících coby teroristické organizace, rozcházejí se však v pohledu na syrskou Sjednocenou demokratickou stranu.

Cenu zaplatí civilisté

"Skutečností zůstává, že obě strany mají pravdu a zároveň se mýlí," myslí si expert. Dle jeho názoru Spojené státy zoufale potřebují syrské Kurdy, zatímco Turecko se zoufale snaží delegitimizovat PKK, tudíž prosazuje vůči této straně v především kurdských městech v jihovýchodních provinciích politiku spálené země. Barkey však připouští, že jako mnohem pravděpodobnější pachatel úterního masakru v Istanbulu se jeví IS, jelikož akce nese veškeré poznávací znaky útoku, který organizace zosnovala letos v březnu na bruselském letišti.    

Odborník dodává, že z pohledu IS dává útok strategicky smysl, jelikož trestá Turecko za jeho stále aktivnější, byť nepříliš ochotné úsilí v boji se sítí bojovníků IS na svém území, zatímco zasévá pochybnosti o Lidových obranných jednotkách. Tato situace přitom dle Barkeyho může zvýšit napětí mezi Tureckem a Obamovou administrativou a zároveň oslabit hlavního protivníka IS v Sýrii.   

"Člověk by nepředpokládal, že Strana kurdských pracujících by byla natolik hloupá, aby provedla takový útok a ohrozila vztahy YPG se Spojenými státy, když se ke svému konci blíží operace u Manbidže," přemítá expert. Skutečností však podle něj zůstává, že mlha okolo terorismu se příliš neliší od mlhy války.  

Následující hodiny a dny tak podle Barkeyho přinesou množství kolujících spekulací a obvinění. Stejně jako válečná mlha, i mlho ohledně teroru ponechává mnoho otázek bez odpovědi, vysvětluje expert. Svůj komentář uzavírá konstatováním, že bez ohledu na to, kdo je za útok zodpovědný, jedna věc je jasná: Terorismus je jíná forma války, taková, která nutí civilisty, aby platili extrémně vysokou cenu.   

Témata:  Turecko terorismus Islámský stát

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.