Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rada NATO-Rusko se sejde až po summitu Severoatlantické aliance

NATO
NATO
Foto: NATO

Brusel - Tento pátek začíná ve Varšavě summit Severoatlantické aliance a krátce po něm by mohla zasednout Rada NATO-Rusko, oznámil dnes šéf aliance Jens Stoltenberg.

NATO původně předpokládalo, že velvyslanci aliančních zemí se sejdou se svým ruským protějškem ještě před summitem.

Přesný termín a obsah schůzky NATO-Rusko se nyní domlouvá s ruskou stranou. Podle Stoltenberga by jedním z témat měla být snaha o větší průhlednost a předvídatelnost tak, aby se obě strany dokázaly vyhnout případným nedorozuměním.

Stoltenberg dnes zdůraznil, že podobné jednání je užitečné, neboť NATO věří v potřebu silné obrany stejně jako v dialog a konstruktivnější vztah s Ruskem. Také ruský prezident Vladimir Putin už před několika dny oznámil, že Moskva se po summitu pokusí s aliancí navázat dialog.

Ve Varšavě bude schváleno rozmístění čtyř posílených multinárodních praporů v trojici pobaltských zemí (Litva, Lotyšsko, Estonsko) a v Polsku. Velení praporů by se měly ujmout Němci, Britové, Američané a Kanaďané, potvrdil dnes Stoltenberg. Rusko, které ze své strany hranice koncentruje daleko vyšší síly, proti krokům aliance protestuje.

Velmi rozdílný pohled ilustrovalo poslední jednání Rady NATO-Rusko. Po schůzce 20. dubna Stoltenberg poznamenal, že mezi NATO a Ruskem dál trvají "zásadní neshody".

Témata:  NATO (Severoatlantická aliance) Rusko Jens Stoltenberg

Aktuálně se děje

18. května 2024 11:31

Počasí: Meteorologové varují před bouřkami, hrozí v sobotu i v neděli

V Česku hrozí během probíhajícího víkendu výskyt bouřek. Meteorologové upozornili, že ačkoliv se to stává málokdy, tak předpověď na neděli je jasnější, než na sobotu. Bouřky každopádně hrozí dnes i zítra.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy