Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

OSN chce dostat dodávky pomoci do syrských měst

OSN
OSN
Foto: Pixabay

Damašek - Vysoce postavený představitel OSN v Sýrii Yacoub El Hillo dnes vyzval k umožnění přístupu humanitární pomoci k desítkám tisíc lidí, kteří uvázly ve čtyřech syrských městech.

Informovala o tom agentura AP. Podle koordinátora pomoci hrozí obyvatelům měst Madájá, Zabadání, Fúa a Kafrajá smrt hladem.

Města Madájá a Zabadání se nacházejí nedaleko syrské metropole a jsou obklíčena provládními silami. Povstalci pak blokují města Fúa a Kafrajá na severozápadě země. Obléhání trvá již od loňského roku a konvoje s lékařskými potřebami a jídlem se do oblasti dostaly jen párkrát. Poslední dodávka pomoci se uskutečnila letos v dubnu.

Organizace Lékaři bez hranic uvedla, že v lednu kvůli podmínkám ve městě Madájá zemřelo 16 lidí. A to i přesto, že do oblasti byla doručena pomoc. El Hillo dnes v Damašku řekl, že OSN vyzývá všechny zúčastněné strany, aby zajistily, že se nic podobného nebude opakovat.

Témata:  OSN (Organizace spojených národů) Sýrie

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 15:39

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy