Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Britští vojáci mají namířeno do Polska a Pobaltí, aby odradili Rusko před agresí

Stíhací bombardéry Tornádo ve službách královského letectva
Stíhací bombardéry Tornádo ve službách královského letectva
Foto: army.mod.uk

Londýn - V rámci posilování východního křídla NATO odjede do Polska 150 britských vojáků a v Estonsku jich bude nasazeno 500. Aliance mění rozložení sil v Evropě kvůli údajné agresivní politice Ruska.

Vyslání britských jednotek je částí příslibu aliance, že v reakci na ruskou anexi ukrajinského Krymu v roce 2014 vyšle čtyři nové vojenské prapory na své východní křídlo. "To má odradit Rusko od jakékoli další agrese," vysvětlil podle BBC britský ministr obrany Michael Fallon.

Východoevropské země NATO podle něj "cítí obrovský tlak ze strany Ruska, které provádí velké manévry u hranic a přelety nad jejich vzdušným prostorem". Kromě Polska a Estonska se podobné obavy týkají ještě Litvy a Lotyšska.

Ve zmíněných čtyřech státech budou od začátku roku 2017 rozmístěny mezinárodní prapory, kterým budou velet Británie, Spojené státy, Německo a Kanada, dodala BBC.

Témata:  NATO (Severoatlantická aliance) Britská armáda Velká Británie Royal Air Force

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy